În perioada 16 – 23 iunie 2022, elevii și profesorii de la Școala Profesională de Cooperație Botoșani au participat la activități organizate în colaborare cu reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și Inspectoratului de Poliție – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul de Siguranță Școlară.
Activitățile au avut ca scop informarea tinerilor în legătură cu pericolele ce stau în spatele consumului de droguri și substanțe interzise. Obiectivul principal a fost conștientizarea elevilor cu privire la efectele negative ale consumului de tutun, alcool și substanțe noi cu potențial psihoactiv.
S-au prezentat efectele negative ale consumului de tutun, alcool și substanțe noi cu potențial psihoactiv – etnobotanice, factori de protecție și factori de risc. S-a discutat despre cum se poate face față presiunii grupului, despre infracțiuni asociate consumului de droguri, s-au vizionat filme antidrog, s-au realizat jocuri interactive și s-au purtat discuții libere despre prevenirea comportamentelor deviante, despre creșterea siguranței școlare, despre prevenirea infracțiunilor informatice și prevenirea consumului / traficului de droguri de către minori.
„Sub supraveghere, elevii au avut posibilitatea de a vedea cu ochii lor, la propriu, cum se vede lumea când ești intoxicat. Ei au constatat că sunt dificil de suportat stările de dezechilibru și de realitate distorsionată pe care le presupune folosirea ochelarilor-simulatori. Simulatoarele stărilor de intoxicare cu droguri și alcool ajută la combaterea comportamentelor manifestate în cadrul dependențelor.
Acestea reprezintă, mai nou, metoda cea mai atractivă și eficientă de combatere a adicției de substanțe psihoactive și alcool, așa cum este prezentată de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Botoșani”, a transmis profesorul Mihaela Babiuc.