Decizie neașteptată în procesul în care fostul inspector școlar Cătălina Hodan a fost trimisă în judecată pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. După rejudecarea cazului, Cătălin Hodan a fost condamnată astăzi la o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, însă numai pentru cea de a doua faptă.
Asta pentru că, în urma unui acord de mediere semnat încă din 20 mai 2019 între Liceul Tehnologic Special „Sf. Stelian” Botoșani și Cătălina Hodan, unitatea de învățământ a arătat că nu mai are pretenții penale sau civile. Considerând că a intervenit împăcarea părților, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru această infracțiune.
„În temeiul art. 396 alin. 6 Cod procedură penală rap. la art. 16 lit. g) Cod procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei HODAN Cătălina, …, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, prev. şi ped. de art. 244 alin 1, 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin 1 Cod penal (30 de acte materiale), urmare a împăcării cu persoana vătămată Liceul Tehnologic Special Sf. Stelian Botoșani, prin reprezentant Secrieru Loredana Elena.
În temeiul art. 396 alin. 1, 2 şi 10 C.proc.pen. condamnă pe inculpata Hodan Cătălina, cu datele de stare civilă menţionate anterior pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. şi ped. de art. 322 alin 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin 1 Cod penal (16 acte materiale), la pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal”, se arată în sentința dispusă astăzi de Judecătoria Botoșani.
Măsuri de supraveghere
Potrivit sentinței, Cătălina Hodan va trebui să respecte, timp de doi ani, mai multe măsuri de supraveghere – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Totodată, ea va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Botoșani sau la Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, pe o perioadă de 60 de zile.
Fapte scoase la iveală în 2018
Fost inspector școlar pentru învăţământul special, Cătălina Hodan a fost trimisă în boxa acuzaţilor în iunie 2019, după ce a falsificat o serie de registre pentru a încasa bani pe nemuncite. Faptele au ieşit la iveală în toamna anului 2018, când Liliana Chisăliţă, mama unei copile cu deficienţe, a mers la unitatea de învăţământ pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, deşi fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva din 2015.
Ba mai mult, semnăturile pe fişele de evaluare fuseseră falsificate pentru a da aparenţă legală. Bulversată, femeia a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, prezentând şi o sumedenie de documente prin care a arătat că, în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive, fetiţa ei era internată în spital. În urma sesizării, conducerea Liceului „Sfântul Stelian” a dispus o anchetă internă, care a confirmat aspectele sesizate, iar comisia de disciplină a dispus sancţionarea Cătălinei Hodan şi recuperarea prejudiciului. Demascată, Hodan şi-a dat demisia din funcţia de inspector, dar a revenit la catedră ca profesor. Mai mult, în urma anchetei penale Hodan a fost trimisă în judecată.
Acuzații respinse în primă fază de fostul inspector școlar
Iniţial, fostul inspector şcolar a respins toate acuzaţiile şi chiar a susţinut că orele au fost asigurate conform planificării. Ba mai mult, ea a contestat în instanţă inclusiv sancţiunea disciplinară primită din partea Consiliului de disciplină – avertisment – pozând în victimă. Ulterior, ea a recunoscut că a făcut doar 50% din orele decontate şi că peste tot apare semnătura ei. În schimb, în momentul în care a fost trimisă în judecată de procurori, ea şi-a schimbat brusc optica şi a recunoscut totul.
Asta pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor. Pe de altă parte, schimbarea de atitudine a venit şi datorită modului în care anchetatorii au administrat probele în timpul cercetărilor, dovezile adunate nelăsând loc de dubii. În aceste condiţii, un eventual proces pentru dovedirea nevinovăţiei nu avea nicicum sorţi de izbândă. Prin urmare, Cătălina Hodan a cerut să fie judecată în formulă simplificată, după care a încheiat acordul de mediere cu unitatea de învățământ și a achitat integral prejudiciul de 8.244 lei cauzat unității de învățământ.
Cererea de judecare în formulă simplificată a venit în contradicţie cu toată atitudinea manifestată de la izbucnirea scandalului şi până în momentul trimiterii în judecată, Cătălina Hodan susţinând că este nevinovată.
Vinovată de ambele infracțiuni
În urma unui prim proces, ea a fost găsită vinovată de Judecătoria Botoşani pentru ambele infracţiuni şi condamnată la o pedeapsă rezultantă de un an şi două luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. A urmat apelul și atunci s-a descoperit acordul de mediere încheiat cu școala. De altfel, acesta a fost și unul dintre motivele pentru care Curtea de Apel a desființat sentința dispusă inițial de Judecătoria Botoșani și a decis restituirea dosarului spre rejudecare.
Altfel spus, prin acel acord de mediere convenit, cei din conducerea Școlii Speciale i-au întins o mână de ajutor Cătălinei Hodan, trecând peste faptele comise și peste faptul că aceasta și-a permis să se folosească de un copil pentru a încasa niște bani nemunciți.
Ca și în primul proces, magistrații Judecătoriei Botoșani au respins pretenţiile formulate de părinţii elevei de care s-a folosit Cătălina Hodan pentru a încasa acei bani, instanţa apreciind că fetiţa nu poate avea calitate procesuală, partea prejudiciată fiind în fapt Liceul Tehnologic Special „Sfântul Stelian”, unde învăţa copila, şi care a plătit orele fictive. Pronunţată în primă instanţă, sentinţa de nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.