Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a finalizat proiectul realizat din fonduri europene și care viza eficientizarea intervențiilor în cazul unor dezastre naturale la frontiera cu Ucraina.
Intitulat „Soluții comune la probleme comune – dezastre naturale și cauzate de om la granița Româno-Ucraineană, proiectul a urmărit îmbunătățirea colaborarea transfrontalieră România-Ucraina, în domeniul prevenirii situațiilor de urgență. Implementarea a fost realizată printr-un consorțiu format din patru parteneri respectiv primăriile comunelor Hudești și Păltiniș (județul Botoșani), Consiliul Local Mămăliga (districtul Cernăuți, Ucraina) și ISU Botoșani.
Proiect în valoare de 553.587,92 euro
Cu un buget total de 553.587,92 euro, din care 494.829,4 euro finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, bani asigurați prin Programul Operațional Comun România-Ucraina ENI-CBC 2014-2020, proiectul a presupus o serie de investiții la nivelul comunelor Păltiniș, Hudești (România) și Mămăliga (Ucraina), dar și a Detașamentului de Pompieri Dorohoi din subordinea ISU Botoșani.
Astfel, au fost achiziționate peste 150 de echipamente specializate (3 autospeciale de intervenție rapidă, echipamente de salvare, echipamente de protecție pentru pompieri etc.) ce au intrat în dotarea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din cadrul primăriilor Păltiniș, Hudești (România) și Mămăliga (Ucraina) dar și a Detașamentului de Pompieri Dorohoi din subordinea ISU Botoșani, modernizarea sistemului local de alarmare a populației în 4 din cele 6 sate componente ale comunei Mămăliga, modernizarea bazei de instrucție a Detașamentului de Pompieri Dorohoi pentru creșterea capacității de intervenție și de eficientizare a răspunsului instituției în situații de urgență.
Totodată, a fost elaborat și un plan comun de acțiune, care a fost creionat de 8 experți, în scopul eficientizării cooperării în situații de urgență cum ar fi inundații, incendii și alte dezastre naturale sau cauzate de om. Documentul a fost supus aprobării și adoptării de către factorii de decizie de la nivel local din Păltiniș, Hudești (România) și Mămăliga (Ucraina) în scopul asigurării siguranței și securității populației.
Proiectul a fost realizat după ce în ultimii ani localitățile de pe malul râului Prut s-au confruntat cu mai multe inundații generate de creșterea debitelor râului, ca urmare ploilor abundente.