39 de absolvenţi de liceu au absentat de la prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat. Din cei 2758 de elevi înscrişi pentru susţinerea probelor scrise s-au prezentat în săli 2609. La centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, un candidat a fost eliminat pentru fraudă, pierzând astfel dreptul de a participa la examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.
Mâine, candidaţii vor susţine proba scrisă obligatorie a profilului (matematică/istorie), iar pe 22 iunie, proba la alegere. Elevii care au urmat cursurile filierei bilingv-francofone, susțin pe 23 iunie, proba scrisă la disciplina non-lingvistică.
Bogdan Suruciuc, inspector şcolar general, a transmis că, potrivit reglementărilor în vigoare, se interzice cu desăvârșire colectarea sau favorizarea acțiunii de colectare a unor fonduri materiale sau bănești de la candidați, de la părinții acestora sau de la orice persoana care are rude în rândul candidaților, fonduri care au ca destinație asigurarea cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de examen sau de evaluare. Conducerile unităților de învăţământ trebuie să ia măsuri pentru informarea cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor referitor la prevederile anterior enunţate şi pentru a nu permite încălcarea acestora.
Subiecte accesibile
La ieşirea din săli, unii dintre candidaţii care au susţinut examenul la Colegiul „AT Laurian” au declarat că subiectele au fost accesibile şi că vor lua note mari. „Subiectele au fost foarte accesibile pentru elevi. La eseu, textul dramatic a fost studiat şi în clasa a VIII-a şi cred că fiecare elev a avut posibilitatea să scrie ceva„, a declarat profesorul Beatrice Păpădie, directorul Liceului de Artă „Ştefan Luchian”.
La Colegiul „Mihai Eminescu”, părerile despre subiecte au fost împărţite, aşa după cum a spus Iosif Pintilie, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor. „Mulţi colegi s-au plâns de subiecte, în special de subiectul trei. Din punctul meu de vedere, nu poţi merge la bacalaureat nepregătit. Indiferent că e un subiect aşteptat sau nu, trebuie învăţat, astfel că nu cred că este pertinentă opinia celor ce susţin că a fost un subiect ghinionist. Subiectele au fost abordabile, a existat un mic grad de dificultate, dar care urmărea în primul rând atenţia elevilor, astfel că nu cred că ar trebui să fie probleme foarte mari aici. În orice caz, un subiect normal de bacalaureat, nici greu, nici uşor„, a mai precizat Iosif Pintilie.
La profilul real, subiectele au constat într-un text la prima vedere din Nicolae Iorga „Doamna Elena Cuza”. La subiectul I.B., ei au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte în care să argumenteze dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, folosindu-se de informațiile din fragmentul extras din textul semnat de Nicolae Iorga, dar şi de experiența personală sau culturală.
La al doilea subiect, ei au avut de argumentat perspectiva narativă în textul „Întunecare”, de Cezar Petrescu.
Al treilea subiect a vizat redactarea unui eseu de minim 400 de cuvinte despre particularitățile unei comedii studiate.
La profilul umanist, primele două subiecte au fost identice cu cele date la profilul real. Al treilea subiect a fost diferit, candidaţii având de prezentat particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.