Astăzi, în cadrul Zilelor Eminescu, a fost acordat la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, Premiul Național pentru Traducerea și Promovarea operei eminesciene. Acest important premiu a fost acordat, post – mortem, profesorului universitar doctor Christina Zarifopol-Illias (26 septembrie 1944 – 15 octombrie 2021).
Scrisorile dintre Eminescu și Veronica Micle, recuperate de Christina Zarifopol-Illias
Ea a redescoperit, recuperat scrisorile dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle și le-a publicat, în anul 2000, în volumul Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubit, scrisori din arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorcea. Aşa după cum aprecia Nicolae Manolescu, de la publicarea postumelor lui Eminescu nu a mai apărut nimic de o asemenea amploare şi însemnătate în bibliografia eminesciană.
„Juriul nu a avut nici un fel de ezitare ca să decidă în legătură cu acordarea acestui premiu având drept argument faptul că, prin activitatea sa, Christina Zarifopol-Illias a promovat opera eminesciană prin identificarea unei largi serii de scrisori inedite din corespondenţa dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle”, a spus, printre altele, profesorul universitar Mircea A. Diaconu, membru al juriului de acordare a acestui premiu.
Potrivit acestuia, Christina Zarifopol-Illias a avut o activitate intensă de promovare a literaturii şi culturii române în Statele Unite ale Americii și a susținut printre altele, conferințe, la invitaţia universităţilor din România şi din străinătate. Christina Zarifopol-Illias a susţinut şi Revista de studii româneşti „Glosse”, editată de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, din al cărui colegiu onorific a acceptat să facă parte.
Ea s-a mai remarcat „prin consacrarea unui model de rigoare şi generozitate intelectuală în susţinerea valorilor patrimoniului cultural românesc şi introducerea acestora pe piaţa dezbaterilor de idei din mediul academic şi cultural internaţional”. În 2005, Christina Zarifopol-Illias a acceptat titlul de Cetăţean de Onoare al Ipoteştiului, gest simbolic pe care l-a preţuit şi l-a evocat întotdeauna cu multă afecţiune.
Zilele Eminescu au debutat cu un Te Deum și depuneri de coroane și au continuat cu masa rotundă Christina Zarifopol-Illias și studiile românești din străinătate.