Sunt probleme mari în ceea ce privește furnizarea apei potabile în tot mai multe localități din județ. Mai mulți primari ai unor comune din județ acuză faptul de sătenii nu mai au apă la robinet de săptămâni întregi, iar reprezentanții Nova Apaserv nu au nicio soluție.
Comuna Ungureni este una dintre cele mai afectate comune, iar primarul Ilie Ivanache spune că este aproape o lună de când localnicii nu mai beneficiază de apă potabilă.
„Oamenii sunt disperați pentru că este și secetă și nu mai este apă nici în fântâni. S-au băgat milioane de euro în sistemul de apă, dar pe degeaba. Avem trei localități care urmau să fie racordate la rețeaua de apă. Cei de la Nova Apaserv au semnat recepția, dar nu s-a mai întâmplat nimic.
Am fost în mai multe școli în ultimele săptămâni și vă spun sincer că mi s-a făcut rău din cauza mirosului pentru că, nefiind apă nici la toalete și nici în fântâni, nu se putea face nici igienizarea. Dacă pot spune așa, este norocul nostru că elevii intră în vacanță, dar vă dați seama, ei au nevoie de apă și acasă. Oamenii au făcut sesizări peste sesizări, dar nu s-a întâmplat nimic”, a spus Ilie Ivanache, primarul comunei Ungureni, care susține că atenția ar trebui să se îndrepte acum spre această problemă vitală, nu numai spre drumuri.
„În majoritatea fântânilor, nivelul apei nu mai depășește un metru. Eu am tras un semnal de alarmă încă din urmă cu câțiva ani, când am spus că magistrala este acum subdimensionată. Înainte eram câteva comune racordate. Acum fiecare primar a vrut să tragă apă, dar coloana nu mai rezistă. Nimeni nu a luat în seamă acele semnale de alarmă și am ajuns acum exact la ce am spus atunci”, a adăugat Ilie Ivanache.
„Nimeni nu a mai văzut apă de săptămâni bune”
Și în comuna Trușești oamenii au ajuns la disperare. Sătenii au cerut ajutorul primarului, au sunat și la operatorul de apă, însă situația nu s-a îmbunătățit.
„Nici nu mai știu ce să le spun oamenilor. Este strigător la cer. Așa ceva nu am mai pățit niciodată. Doar în satul Buhăceni mai ajunge puțină apă.
În rest, nimeni nu a mai văzut apa de săptămâni bune. Vă dați seama – sunt oameni bătrâni, sunt persoane cu dizabilități…Am vorbit cu cei de la Consiliul Județean, cu cei de la Nova Apaserv, însă niciun rezultat. Vă spun – îi vom urca pe oameni în mașini și îi vom aduce la Botoșani pentru că așa nu se mai poate trăi. Este o bătaie de joc la adresa tuturor”, a explodat și primarul comunei, Petru Grișa Ailenei.
Probleme sunt și în comuna Durnești, unde doar locuințele aflate în zone mai joase mai beneficiază de apă. În rest, sistemul de aducțiune preluat de operatorul de apă este nefuncțional. „Situația durează de câteva săptămâni”, a spus primarul Vasile Sasu.
Zile la rând fără apă la robinete
Vineri, însă, și primarul comunei Răchiți, Florin Bulgaru, s-a plâns că mulți locuitori nu au apă la robinete de mai multe zile. Cei mai afectați ar fi sătenii care au locuințele în partea de sus a localității, dar și cei din satul Roșiori. Marți, pe 7 iunie, oamenii au sunat la Dispeceratul „Nova Apaserv”, însă nu au fost luați în seamă, cei de acolo invocând faptul că primarii ar avea lucrări și închid apa.
„Mai mulți cetățeni au sunat la societatea de distribuție a apei, iar o doamnă de acolo minte cu nerușinare și a spus că «primarii fac lucrări și închid apa». Eu înțeleg că poate mai au o avarie, două, dar să ne anunțe că și noi la rândul nostru anunțăm cetățenii, nu să mintă cu nerușinare”, a spus primarul Florin Bulgaru, care a cerut în mod publica luarea unor măsuri urgente în cadrul Nova Apaserv.
Conductă veche de aproape 50 de ani
Directorul general Nova Apaserv, Liviu Ștefan, spune că cele mai mari probleme sunt pe magistrala care se alimentează din râul Prut și unde conducta este veche de aproape 50 de ani și nu s-a intervenit niciodată pe ea.
„Trebuie să înlocuim un tronson de 150 de metri, ori nu avem conductă de acest tip pe stoc și am făcut demersuri peste tot pentru asigurarea materialelor necesare. Problema va fi remediată în următoarele săptămâni, însă până atunci vom stabili un program de funcționare, localitățile urmând să beneficieze de apă câteva ore pe zi”, a spus Liviu Ștefan.
Asta pentru că, spune directorul Nova Apaserv, din cauza secetei, consumul de apă a crescut întrucât unii folosesc apa pentru întreținerea culturilor. „Vă spun sincer, sunt momente în care rezervoarele de apă se golesc imediat”, a adăugat Liviu Ștefan.
Doar că locuitorii comunelor spun că problemele se repetă de la un an la altul, întrucât autoritățile județene nu s-au grăbit pentru a moderniza sistemul de furnizare a apei potabile. Prin urmare, șansele ca situația să fie remediată rapid în aceste localități, iar oamenii să primească non stop apă la robinete, sunt destul de slabe, cel puțin în perioada de vară, în care canicula își va spune cuvântul.