Cu câteva zile înainte de 15 iunie, data la care poetul Mihai Eminescu a plecat în veşnicie, oficiali şi oameni de cultură botoşăneni au participat la un eveniment emoţionant. Miercuri, 8 iunie, la Cimitirul Eternitatea a avut loc inaugurarea cenotafului ridicat în memoria Harietei Eminescu, sora poetului Mihai Eminescu și „îngerul păzitor” al acestuia. Evenimentul a inclus şi o slujbă de pomenire a Harietei Eminescu, slujbă oficiată de părintele protopop Petru Fercal, preotul paroh Vasile Burlacu şi preotul Cristian Buhaciuc.
Au participat şi liceenele membre ale corului de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, coordonat de profesorul Laurenţiu Palade. Corul a interpretat romanţe şi a încheiat cu o rugăciune.
Monumentul a fost ridicat prin contribuția membrilor și simpatizanților Asociației Culturale GEEA, condusă de Elena Condrei, și a Societății Culturale „STEAUA NORDULUI”, al cărei preşedinte este Dorel Mihai Gaftoneanu.
„Astfel de momente arată nevoia faptelor tăinuitoare”
Ziaristul Traian Apetrei, fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” a apreciat că acest proiect reprezintă o victorie asupra scurgerii timpului, „un semn de trăinicie”.
„Socotesc apropierea de Eminescu şi din acest unghi ca o invitaţie la o cunoaştere profundă a lui Eminescu şi ca o soluţie pentru viaţa atât de tulbure de acum. Domnul Gaftoneanu probabil are şi alte intenţii de a lăsa semne trainice asupra unor oameni care au excelat prin caracter. Ne lipsesc caracterele în bună măsură acum, şi iată, domnia sa s-a oprit asupra unuia din caracterele care merită pomenite. Această sprijinire a lui Eminescu cu atâta devoţiune este pilduitoare pentru vremurile de acum, pe de o parte. Pe de altă parte, astfel de momente arată nevoia faptelor tăinuitoare, a semnelor care să rămână”, a mai spus Traian Apetrei, adăugând că, în umbra teilor înfloriţi „se petrece un fapt remarcabil”.
Au mai luat cuvântul viceprimarul Liviu Toma, istoricul Gheorghe Median, eminescologul Lucia Olaru Nenati. „Ridicarea acestui modest cenotaf în memoria Harietei Eminescu este în strânsă legătură cu conceptele de demnitate, muncă, generozitate, solidaritate culturală, literatură sănătoasă şi de cultură autentică”, a spus Dorel Mihai Gaftoneanu. Elena Condrei a arătat că este un moment emoţionat şi le-a mulţumit celor prezenţi că împart această emoţie cu cei care au realizat acest proiect de suflet.