Muzeul Județean Botoşani, prin Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, a găzduit, sâmbătă, expoziția personală de grafică „CORNELIU DUMITRIU – șaizeci și opt”, eveniment expozițional organizat de Galeriile de Artă Botoșani. Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 9,30 – 16,30, până pe 20 iunie.
Artistul s-a născut la Rădăuți Prut, județul Botoșani, pe 1 iunie 1954 și a transformat pasiunea pentru frumos și culoare într-o adevărată artă, astfel că din anul 1994 a devenit membru al Uniunii artiștilor Plastici din România.
Timp de aproape trei decenii a participat la numeroase expoziții de grup în țară, dar și în Europa (Veneția) și Statele Unite ale Americii (New York). Începând din 1980 a avut numeroase expoziții personale, la Botoșani, București, Iași, Piatra-Neamț, precum și în Frankfurt (Germania) – 1998 și New York (SUA) – 2000.
Artist complet și complex, Corneliu Dumitriu cuprinde și surprinde în creațiile sale plastice, de pictură sau de grafică, întregul univers al trăirilor și simțirilor umane, locuri dragi și lumi necunoscute.
Artist răsplătit cu numeroase premii
Pentru talentul său a fost distins cu Marele Premiu pentru Pictură al Galeriei Avanpost (1995, 1997, 2001), prestigiosul Premiu al Fundației Lascăr Viorel, la Bienala Națională de Pictură – 2004, Premiul III la Concursul Național de Artă Plastică Voronețiana, în 1994, Premiul I la Concursul Republican de Pictura în 1989, 1987, 1985, 1983, 1981, Marele Premiu, Studio 88 și Premiul I, Studio 87.
Pictura lui Corneliu Dumitriu este aproape o extensie a propriei sale vieți, o necesitate reală de exprimare instinctivă a emoțiilor, sentimentelor și stării sale de spirit. Libertatea creativă, în afara schemelor convenționale, devine aproape un act eliberator pentru filosofia artistică a pictorului, o nevoie intimă de a transmite mesaje și a deveni un vector de comunicare. Autonomia și libertatea creativă, combinată cu o venă pulsatorie de poezie și culoare, dau o puternică valoare simbolică lucrărilor artistului.
În aventura pictorială a lui Corneliu Dumitriu compoziția izvorăște pe parcursul lucrării, purtată de dinamismul de forme și culori în mișcare. Actul în sine al creației sale nu pleacă de la o idee riguros stăpânită conceptual,ci mai degrabă de la o schiță a realității aparente în care tensiunea imagistică este provocată de incertitudinea de la început , disimulată prin jocul liber al imaginației artistului.