spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTPeste 100 de copii îşi caută părinţi la Botoşani

Peste 100 de copii îşi caută părinţi la Botoşani

Peste 100 de copii din judeţ care au ajuns în grija statului au nevoie de o familie care să îî primescă în sânul ei. Potrivit reprezentanţilor Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani, în evidența Biroului de adopții și postadopții din Botoșani sunt 140 copii adoptabili, adică 35 de grupuri de câte doi sau trei fraţi. Dintre aceștia, 123 au vârsta mai mare de șase ani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pe 2 iunie, se sărbătorește Ziua Națională a Adopției, iar cu acestă ocaţie reprezentanţii DGASPC fac un apel către familiie care îşi doresc un copil. Îi felicităm pe toți părinții care au dat o șansă și o nouă viață unui copil abandonat și îi încurajăm pe cei care se gândesc sau doresc să devină părinți prin adopție”, au transmis aceştia.

28 de familii au obţinut atestat pentru adopţie anul trecut

În județul Botoșani, în cursul anului 2021, 28 familii/persoane au urmat procedura de evaluare și au obținut atestatul de familie/persoană aptă să adopte, iar de la începutul acestui an, alte 8 familii/persoane au fost atestate ca fiind apte să adopte.

De asemenea, anul trecut pentru 23 de copii a fost încuviințată adopția la o familie/persoană adoptatoare, dintre care un copil a fost adoptat internațional, iar de la începutul anului 2022, alți șase copii se bucură de dragostea permanentă a unei familii adoptatoare, fiind încuviințată adopția.

De la începutul anului și până în prezent, pentru 10 copii a fost revocată măsura de protecție specială ei fiind încredințați în vederea adopției la familii sau persoane adoptatoare.

„Așteptăm familiile și persoanele care doresc să adopte sau să primească informații despre procedura adopției, să se adreseze direct instituției noastre la sediul Biroului de adopții și postadopții din cadrul D.G.A.S.P.C. Botoșani, situat în municipiul Botoșani, str. Nicolae Iorga nr. 33 sau la numerele de telefon 0770296073, 0231584014 de luni până joi între orele 07:30 – 16:00, vineri între orele 07:30 – 13:30”, mai spun reprezentanţii DGASPC.

Cinci paşi în procedura de adopţie

  1. Cei interesați trebuie să se adreseze reprezentaților DGASPC pentru procedura de informare prealabilă şi procesul de evaluare. Familia care dorește să adopte depune la DGASPC cererea privind eliberarea atestatului pentru adopţie însoţită de o serie de documente doveditoare.
  2. Urmează etapa de evaluare, socială și psihologică, și pregătire (cursuri) pentru asumarea rolului de părinte adoptator. Aceasta durează maximum 90 de zile de la depunerea cererii de atestare (au loc cel puţin șase întâlniri cu asistentul social, iar evaluarea psihologică presupune minimum patru întâlniri de evaluare/consiliere realizate de către psiholog, iar pregătirea adoptatorilor are o durată de minimum 12 ore, în trei sesiuni individuale sau de grup).
  3. Reprezentanții DGASPC verifică domiciliul celor care vor să adopte, pentru a se asigura că au condiții. Criteriile de potrivire pentru includerea unui adoptator în lista unui copil sunt vârsta copilului, sexul acestuia, numărul de copii pe care familia îi poate îngriji, starea de sănătate şi nivelul de dezvoltare al copilului.
  4. Urmează încercarea de potrivire practică cu copilul. Mai exactse realizează întalniri între copilul adoptabil și persoana/familia care dorește să adopte. Se monitorizează evoluția copilului și relațiile dintre acesta și adoptator prin vizite bilunare la domiciliul copilului. Dacă se constată neadaptarea copilului, se poate propune instanței prelungirea încredințării sau revocarea. Încuviințarea adopției se derulează în fața instanței judecătorești.
  5. Monitorizarea postadopţie – urmăreşte evoluţia copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii adoptatori în vederea integrării depline a copilului în familia adoptatoare şi identificării precoce a eventualelor dificultăţi. DGASPC realizează vizite la domiciliul familiei cel puțin doi ani.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...