spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTPersonalitățile Botoșaniului - Barbu Lăzăreanu

Personalitățile Botoșaniului – Barbu Lăzăreanu

Barbu Lăzăreanu (nume la naștere Baruch Lazarovici) s-a născut pe 5 octombrie 1881, la Botoșani și a murit pe 19 ianuarie 1957, la București. A fost un istoric literar și publicist român de origine evreiască, membru titular al Academiei Române (din 1948), doctor în filologie și un militant comunist român.

Acesta a fost salvat în timpul deportării evreilor de Regina Elena a României și de medicul și prietenul său Victor Gomoiu. A colaborat la principalele periodice ale mișcării muncitorești („România muncitoare”, „Socialismul”), iar apoi la presa ilegală a PCR.

În perioada regimului comunist, o stradă din orașul Suceava i-a purtat numele. Atât în perioada comunistă, cât și în prezent, o stradă din Botoșani și din Craiova îi poartă numele.

Activitate

Până în 1933, Lăzăreanu a fost un critic public al fascismului, fapt care a contribuit la persecuția sa de extremă-dreaptă antisemită în anii 1940. A reușit, însă, să scrie și să publice sub Frontul Național al Renașterii, dar a fost ulterior marginalizat. După ce a scăpat de o deportare în Transnistria și de o probabilă moarte în 1942, a revenit la viața publică după lovitura de stat din 1944 și democratizarea ulterioară.

A înființat, la 11 martie 1945, și condus, în calitate de rector (1945-1948) prima universitate muncitorească din România, transformată ulterior în Academia „Ștefan Gheorghiu”. A scris versuri și numeroase articole și studii despre literatura română clasică și despre folclor. Dintre acestea, cele mai importante au fost compilate în volumul „Glose și comentarii de istoriografie literară” (1958).

Lăzăreanu și-a petrecut ultimul deceniu ca scriitor decorat și precursor politic al regimului. Ca bibliotecar, a adunat, păstrat și cenzurat lucrările lăsate de Panait Istrati. A fost, de asemenea, implicat în reforma ortografică. Misiunile finale ale lui Lăzăreanu au inclus o poziție de conducere în Comitetul Evreiesc Democrat, care a funcționat ca o platformă pentru antisionism. Activitatea sa politică a fost completată de fiul său Alexandru, care avea o funcție de rang înalt în Ministerul Afacerilor Externe.

– Raluca PANȚIRU

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
15.6 °
15.5 °
68 %
2.6kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...