Incendierile de pășuni din primăvara acestui an au pus în alertă autoritățile implicate în protecția mediului. Asta și pe fondul apariției unui nou fenomen generat de schimbările climatice – deșertificarea unor zone.
Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani a găzduit, marți (n.r. – 24 mai a.c.), o întâlnire de lucru cu profesorul conf. univ. dr. Mihai Ciprian Mărgărint din cadrul Facultății de Geografie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, tema discuțiilor reprezentând-o degradarea pajiștilor în contextul impactului antropic.
„Pășunatul reprezintă încă o sursă tradițională, de mare valoare, care trebuie protejată. Degradarea pajiștilor în contextul impactului antropic (incendieri, depozitări necontrolate de deșeuri) și a tendințelor schimbărilor climatice devine o problemă care necesită maximă atenție pentru toți factorii decizionali”, a arătat Cristina Kashyap, șeful Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani
În perioada ianuarie-aprilie 2022 , Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani a încheiat 27 note de constatare ca urmare a incendiilor de vegetație, a aplicat 13 sancțiuni din care 6 avertismente și 7 amenzi în cuantum de 126.000 lei și a întocmit 3 sesizări penale pentru arderea stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, conform normelor privind protecția mediului.