Reprezentanţii Spitalului Judeţean încearcă să ia măsuri pentru a scurta timpii de aşteptare pentru botoşănenii care au nevoie de consultaţii în Ambulatoriul unităţii sanitare.
„Am încercat să ne adaptăm la nevoile populației. Am crescut numărul de norme la cardiologie-două norme, diabet-trei norme. (…) Preferăm să avem pacienți investigați în ambulatoriu și cu activitate conexă, internări de zi, decât să creștem numărul de internări și spitalizări, și acesta este și viitorul”, a precizat medicul primar în chirurgie Radu Laurian, directorul medical al Spitalului Județean Botoșani.
Managerul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, economista Doina Caba, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că își dorește să dezvolte serviciile medicale în Ambulatoriul de specialitate al spitalului. Aceasta a declarat că pentru a nu mai exista liste de așteptare care să se întindă pe luni de zile, s-a decis mărirea numărului de norme pe unele specializări.
„Vrem să asigurăm medici specialiști pentru specialitățile din ambulatoriu care au corespondent cu secția cu paturi și să dezvoltăm servicii medicale în ambulatoriu și pentru alte specialități pentru care momentan nu avem spitalizare continuă. (…) Vom continua să încadrăm medici specialiști astfel încât să crească actul medical din punct de vedere al eficacității și calității, dar și a gradului de satisfacție a pacienților care se adresează nouă”, a spus economista Doina Caba.
În primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 43.000 de prezentări în ambulatoriu și a crescut adresabilitatea și la chirurgie, neurochirurgie, chirurgie toracică şi diabet.
Programări peste luni de zile
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Botoșani, în Ambulatoriul de specialitate sunt deservite 22 de specialități medicale unde acordă consultații 74 de medici.
Numărul mic de medici face, însă, ca programările să se întindă pe o perioadă foarte lungă. Astfel, pentru specialitatea oftalmologie de exemplu, la începutul lunii mai prima zi disponibilă pentru programare variazade la câteva zile până la 1 septembrie, funcție de medic. Pentru ortopedie, prima zi disponibilă pentru programare era undeva la 15 iunie și variază funcție de medici până pe 20 august. În specialitatea diabet și boli de nutriție, prima zi disponibilă pentru programare pentru cazuri noi era 20 iulie. Pentru specialitatea oncologie, prima zi disponibilă pentru programare era undeva după data de 1 mai pentru cazuri noi, iar pacienții aflați în evidență sunt programați conform fișei de consultații.
Pentru specialitatea hematologie, prima zi disponibilă pentru programare era după data de 15 iulie, şi fel şi pentru specialitatea gastroenterologie, iar în specialitatea cardiologie prima zi disponibilă pentru programarea diferă în funcție de medici, respectiv după data de 5 iunie și sfârșitul lunii iulie. Pentru celelalte specialități timpul mediu de așteptare se situează între 15 și 20 de zile.