La începutul acestei luni, Direcția Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) a câștigat la Curtea de Apel Suceava, apelul formulat în procesul cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani.
Practic, instanţa a obligat AJOFM să calculeze și să achite DSPSA drepturile bănești prevăzute în articolul XI din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 30 din anul 2020 care prevede că, pe perioada stării de urgenţă, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”.
Drepturile băneşti solicitate de DSPSA trebuie acordate şi calculate pentru perioadele 16 – 30 aprilie 2020, respectiv 1 – 31 mai 2020.
„Facem precizarea că aceste drepturi bănești sunt datorate Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement pentru perioada în care o parte din salariații Direcției s-au aflat, din cauza măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în șomaj tehnic. Suma totală se ridică la 218.825 de lei (74.636 de lei pentru perioada 16 30 aprilie și 144.189 de lei pentru perioada 1 – 31 mai 2020)”, a declarat Eugen Ţurcanu, directorul DSPSA.
„Foarte multe instituţii nu au avut curajul să facă acest demers”
Potrivit oficialului, în anul 2020, când au fost trimişi acasă salariaţi de la Serviciul Baze Sportive şi de la Cornişa, instituţia a solicitat AJOFM să plătească şomaj tehnic. Salariaţii au fost trimişi atunci acasă deoarece erau închise bazele sportive şi nu aveau front de lucru. Ulterior, DSPSA s-a adresat instanţei şi a avut câştig de cauză.
„Acest proces câştigat este pentru noi un exemplu de bună practică în care se demonstrează că se putea face lucrul acesta. Foarte multe instituţii nu au avut curajul să facă acest demers, pe de o parte că era politic şi pierdeau anumite simpatii şi voturi, iar pe de altă parte, că se temeau de rigorile legii că nu o să primească nimic de le bugetul de stat. Iată că, după doi ani, noi reuşim să facem acest lucru, să se facă o reparaţie morală şi juridică vizavi de noi şi să primim aceste sume. Chiar dacă nu mai intră în bugetul DSPSA şi nu vom mai putea beneficia de ele, se reîntorc la Municipiul Botoşani, la Consiliul Local şi vor putea fi folosite în alte direcţii”, a concluzionat Eugen Ţurcanu.