O femeie în vârstă de 69 de ani, din Botoşani, a fost trimisă la Iaşi pe calea aerului, după ce a fost diagnosticată cu o afecţiune cardiacă foarte gravă.
Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean au diagnosticat-o pe aceasta cu boală de nod sinusal şi au solicitat transferul ei imediat într-un centru universitar pentru tratament de specialitate. Femeia a fost preluată de o ambulanţă cu medic de la spital şi transportată pe terenul UM01189, de unde a fost preluată de aeronava SMURD.
Boala de nod sinusal a apărut pentru prima dată ca termen în literatura medicală în 1967 și descria episoadele de fibrilație atrială care alternau cu perioade de bradicardie sinusală după cardioversia electrică.
În prezent, boala de nod sinusal include o gamă mai largă de anomalii electrofiziologice: bradicardia sinusală inapropriată, oprirea sinusală, blocul de ieşire sinusal, fibrilația atrială permanentă şi sindromul tahi-bradicardic. Acesta apare la vârstnici cu istoric de afectare cardiacă concomitentă, vârful incidenţei fiind la decada VI şi VII de viată. Evoluţia naturală nu este cunoscută pe deplin, însă frecvent este progresiv spre agravare, implantarea de pacemaker fiind absolut necesară la pacienţii simptomatici.
Boala de nod sinusal este o afecţiune dobândită care se caracterizează prin întârzierea sau eşecul conducerii între nodul sinusal şi atrii datorită unei anomalii în funcţia de pacemaker a nodului sinoatrial sau unor tulburări de conducere extrinseci sau intrinseci. Dacă aceste disfuncţii sunt minime atunci pacientul este asimptomatic. Forma severă a bolii de nod sinusal se asociază cu deteriorarea funcţiei cardiace sau cerebrale.