Consilierii municipali au avut astăzi şedinţă extraordinară pentru a vota câteva proiecte de hotărâre vizând unele investiţii care vor fi derulate prin Compania Naţională de Investiţii şi Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare.
Cosmin Andrei, primarul municipiului, a explicat că pentru cele două şcoli unde se doreşte construirea de săli de sport, respectiv Şcoala „Sfânta Maria” şi Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, au mai fost aprobate hotărâri ale deliberativului local, însă reprezentanţii CNI au solicitat expres forma pe care ei o doresc.
„Cu alte cuvinte, a trebuit să modificăm hotărârile deja adoptate pentru a fi în acord cu solicitările, la virgulă, că despre asta este vorba, după documentele CNI”, a precizat edilul.
Proiecte refăcute după ce comuna Mihai Eminescu s-a retras din parteneriat
Totodată, primarul municipiului a arătat că a fost promovat proiectul vizând achiziţionarea de autobuze electrice, împreună cu oraşul Bucecea şi comuna Mihai Eminescu. Numai că, primarul comunei Mihai Eminescu a decis vineri să se retragă din acest parteneriat, lucru care a impus refacerea proiectului de hotărâre. În aceste condiţii, primarul le-a propus consilierilor să ia o pauză de 10 minute pentru ca proiectul să fie refăcut, pentru a rămâne doar parteneriatul cu oraşul Bucecea.
Pauza a durat mult mai mult, însă, în cele din urmă consilierii prezenţi au dat undă verde proiectelor privind achiziţionarea a 11 autobuze electrice, amenajarea de staţii inteligente pentru transportul public, susţinerea transportului alternativ pentru realizarea unui circuit de piste de biciclete în municipiu, respectiv realizarea de locuinţe pentru tineri care provin din grupuri /comunităţi vulnerabile. Un ultim proiect a fost cel vizând realizarea unui Plan Urbanistic Zonal al Municipiului Botoşani. Pentru toate aceste cinci proiecte vor fi depuse cereri de finanţare în cadrul PNRR.
„Urgenţa este motivată de faptul că putem depune aceste proiecte de luni şi am vrea să fim primii, aşa cum am fost şi la celelalte programe pe care le-am depus”, a concluzionat Cosmin Andrei.
12.500.000 de euro, finanţare prealocată
Potrivit viceprimarului Bogdan Buhăianu, există o finanţare prealocată de 12.500.000 de euro. „De aici, folosim bani pentru 11 autobuze electrice, aproximativ 5 milioane de euro, construim 70 de apartamente cu trei camere, 50 cu două camere şi 30 de garsoniere şi construim aproximativ 11 kilometri de piste de biciclete. O altă axă pentru un PUZ – aproximativ 75.000 de euro şi o altă axă pentru o centralizare a traficului corespunzător autobuzelor pe care le achiziţionăm. Toate aceste axe ajung la suma de 2.500.000 de euro”, a spus Bogdan Buhăianu.
Referindu-se la achiziţionarea autobuzelor electrice, edilul a arătat că au apărut noi prevederi în urmă cu patru zile, astfel că municipalitatea a trebuit să perfecteze un parteneriat cu alte comunităţi.
„Am făcut un parteneriat cu Bucecea şi Mihai Eminescu, ei au parcurs toţi paşii, din păcate, astăzi, cu o oră înainte de şedinţă, domnul primar de la Mihai Eminescu s-a retras pentru că nu a înţeles modalitatea finanţării, el dorind să achiziţioneze din banii pe care-i are prealocaţi alte mijloace fixe. Retrăgându-se, s-au modificat toate sumele din proiecte şi a trebuit să venim cu o altă formă”, a mai spus viceprimarul.