Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât marţi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an anterior, începând cu data de 11 mai 2022, informează banca centrală.
Totodată, reprezentanţii instituţiei au decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, de la 4%, şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75%, de la 2% pe an, scrie Agerpres.
„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se precizează în comunicatul BNR.
ROBOR a atins un nou record
Indicele ROBOR a crescut marți până la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani. Niveluri record au atins ambii indicatori, indicele la trei luni şi indicele la şase luni. Potrivit statisticilor, este cel mai mare nivel înregistrat din 2013 până în prezent.
Astfel, ROBOR la trei luni a crescut la 5,21%, faţă de 5,20%, nivelul înregistrat la şedinţa precedentă. ROBOR la şase luni a crescut la 5,32%. Precedentele recorduri au fost înregistrate în martie și aprilie 2013.
La începutul acestui an, ROBOR la trei luni avea valoarea de 3,02%, iar cel la șase luni era la nivelul 3,14%.
ROBOR la 3 luni este indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. Indicele la 6 luni este utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.