Persoanele care doresc să urmeze un curs de calificare/inițiere pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, au la dispoziție în luna mai cinci cursuri organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea forței de muncă (AJOFM) Botoșani.
Meseriile pe care le pot învăţa doritorii sunt cele de ajutor de bucătar (10 locuri) lucrător finisor pentru construcții (15), noțiuni de bază de matematică, științe și tehnologie (15), cofetar-patiser (10) și agent de securitate (10). Cei interesați trebuie să respecte o serie de condiții pentru a putea urma unul dintre cursurile menționate.
Astfel, aceștia trebuie să aibă absolvit învățământul primar în cazul cursului de ajutor de bucătar și pentru cel de competențe de bază de matematică, științe și tehnologie, învățământul gimnazial pentru cursul de cofetar-patiser și lucrător finisor pentru construcții. Pentru cursul de agent de securitate pesoanele interesate trebuie să aibă absolvit învățământul general obligatoriu. „Doritorii se pot înscrie până se ocupă toate locurile la sediul AJOFM, compartimentul de formare profesională”, a declarat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al AJOFM, Botoșani.
Mii de șomeri în județ
La sfârșitul lunii martie, în evidențele AJOFM Botoșani erau înregistrați 2.826 șomeri. Dintre aceștia 1.278 sunt femei. 611 dintre persoanele înregistrate ca fiind fără ocupație beneficiază de indemnizație de șomaj, iar 2.215 sunt șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 1.964 șomeri provin din mediul rural și 862 sunt din mediul urban.
Cei fără studii își găsesc cu greu un loc de muncă
Și de această dată persoanele care întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă sunt cele care nu au studii sau care au absolvit doar învăţământul gimnazial, respectiv 8 clase. Astfel, aceștia au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM, respectiv (41,43%). Urmează șomerii cu nivel de instruire primar, 25,12%, cei cu învățământ liceal, 14,90%, cei cu învățământ profesional 14,90%, cei cu studii superioare sunt în procent de 2,80 %, iar cei cu învățământ postliceal, 0,85%.
„Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 822 persoane foarte greu ocupabile,1.293 greu ocupabile,585 mediu ocupabile, iar 126 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, au mai transmis reprezentanții instituției.
În ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai mulți șomeri botoșăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani. Astfel, 780 au peste 55 de ani, 687 au între 40 și 49 de ani, 648 între 50 și 55 de ani, 332 între 30 și 39 de ani, 250 au peste 25 de ani, iar 129 au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.