Un tânăr din Darabani, care se afla la o petrecere, a sunat la 112 pentru a face o glumă. Doar că polițiștii nu au gustat farsa și l-au amendat cu 4.000 de lei.
Scena s-a petrecut marți, pe 3 mai, când tânărul a sunat la 112 crezând că așa poate genera o scenă plină de haz. „Vreau să bat un băiat și o fată opune rezistență. Ce pot să fac?”, a spus tânărul la telefon. Totul a fost făcut doar spre amuzamentul prietenilor cu care petrecea, doar că operatoarele de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, care deservesc serviciul 112, au sesizat poliția. În scurt timp, telefonul de pe care a fost inițiat apelul a fost localizat, iar după numai câteva minute farsorul s-a trezit cu forțele de ordine lângă el, care l-au amendat cu 4.000 de lei.
Amenzi uriașe pentru alertarea falsă a autorităților
De anul trecut, alertarea falsă a autorităților se pedepsește prin aplicarea de amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei sau prin prestarea de la 200 la 400 de ore de muncă în folosul comunității. Mai mult, cei care săvârșesc din nou contravenția, în interval de un an de la aplicarea primei sancțiuni, pot primi amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei, precum și până la 800 de ore în folosul comunității.
Conform legislației în vigoare, prin alertare falsă se înțelege utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție în mod nejustificat. De asemenea, prin apelare abuzivă se înțelege apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție.
În 2021, aproximativ 158 de mii de apeluri prin numărul unic de urgență nu s-au confirmat, potrivit Poliției Române.