spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTMii de botoşăneni prezenți la Târgul tradiţional de la Popăuţi (video)

Mii de botoşăneni prezenți la Târgul tradiţional de la Popăuţi (video)

Mii de botoşăneni şi-au făcut timp să ajungă duminică la Staţiunea Popăuţi, acolo unde a avut loc cea mai mare serbare câmpenească din Moldova, respectiv Târgul Expozițional de Miei, Pielicele și Produse Tradiționale. Evenimentul a fost organizat de Asociația crescătorilor de ovine MOLDOOVIS și Stațiunea Popăuți. După doi ani de pandemie, acest eveniment a demonstrat, prin participarea numeroasă, că botoşănenii îşi doreau să iasă în aer liber şi să participe la un eveniment cu tradiţie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cea de a XIV-a ediţie a acestui târg a reunit crescători de animale, specialişti în domeniu, comercianţi, producători, artişti, dar şi foarte mulţi botoşăneni dornici să-şi reamintească de atmosfera satului tradiţional, unde creşterea animalelor ocupa un loc important. Vremea favorabilă a făcut ca în jurul prânzului un val de persoane să ajungă în zonă.

Poliţiştii de la Rutieră au avut serios de lucru pentru a dirija maşinile şi pietonii în zonă. La un moment dat, coada de maşini se întindea pe o distanţă de peste un kilometru pe strada principală.

Spectacol cu ansambluri folclorice

Sărbătoarea a debutat sâmbătă, prin inaugurarea muzeului rasei Karakul de Botoșani. Duminică, târgul a început cu un spectacol în care au evoluat ansambluri folclorice din judeţul Botoşani, dar şi artişti din ţară şi străinătate. Botoşănenii care au ajuns la târg au vizitat expoziţia de animale.

Crescătorii au adus cele mai frumoase exemplare pentru a arăta cât de importantă este activitatea lor. Foarte animată a fost şi zona de unde se putea cumpăra de la urdă, caş, legume, până la miere, plăcinte, mici şi bere, ii, icoane, hamuri pentru cai etc.

Un punct de atracţie l-a reprezentat demonstraţia de tuns oi. Dacă în trecut, ciobanii foloseau foarfece, acum ei se folosesc de maşini de tuns electrice, semn că tehnologia a intrat şi în acest domeniu. Foarte aşteptată a fost şi parada berbecilor Karakul.

Pentru prima dată în Staţiunea Popăuţi are loc o paradă a berbecilor din rasa Karakul de Botoşani. Dacă îmi mai arătaţi în lume, o altă rasă cu atâtea culori (şase – n.r.) spuneţi-mi şi mie, că eu n-o cunosc şi aş vrea să o văd. Vreau să vă spun că este unică la nivel mondial ca paletă de culori şi însuşirile calitative pe care le are această rasă. De asemenea, oportunităţile pe care le are această rasă. Avem oameni pregătiţi care să vă prezinte cele mai frumoase exemplare din această rasă”, a spus Ionică Nechifor, directorul Staţiunii Popăuţi.

La manifestare au fost prezenţi şi doi daci liberi

O pată de culoare au adus la târg şi doi bărbaţi costumaţi în daci. „Mă numesc Rodion Stoian, din Bacău, mai sunt cunoscut ca omul cu icoanele, dar nu fac numai icoane, fac opinci, cuşme dacice, chimire, multe elemente cu care se îmbrăcau dacii noştri. Noi nu am trăit atunci, dar măcar aşa, ca figuraţie, în ziua de astăzi să fie ca un simbol al strămoşilor noştri. Dacă noi nu suntem prezenţi aici în ţinuta cu care suntem îmbrăcaţi, nici viitorii noştri nepoţi sau strănepoţi nu vor mai şti de noi”, a declarat Rodion Stoian. Ionuţ Pricopie le-a transmis botoşănenilor să nu-şi uite niciodată rădăcinile.

Avem în Botoşani sate la Mitoc, unde încă se păstrează pietrăria dacică şi ar trebui să fim mândri de asta şi e o parte a Daciei libere, partea noastră a Moldovei, lăsată de la regele Hadrian, când s-a retras, atunci a lăsat să se conducă după sfatul bătrânilor. Şi de asta s-a numit Daci liberă şi ar trebui ca tineretul să caute în istorie şi să nu uite niciodată de unde au plecat. Eu, împreună cu fraţii mei, cu familia mea, încercăm să ducem mai departe tradiţia asta a strămoşilor noşti daci. Să Dea Dumnezeu sănătate la toată lumea”, a declarat Ionuţ Pricopie.

Spectacolul a mers la inima celor prezenţi. Dansurile, cântecele populare le-au reamintit spectatorilor cât de frumos este folclorul autentic. Emoţionantă a fost şi evoluţia membrilor Grupului „Ştefan Vodă” din Republică Moldova. Coordonatorul grupului a spus că el poartă un suman care are o vechime de 200 de ani, suman care a fost purtat şi la Unirea din 1918. Artistul a anunţat că va renunţa la suman atunci când Prutul nu va mai fi graniţă între fraţi.

   

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...