spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTScandal cu poliţia de la un drum blocat cu baricadă

Scandal cu poliţia de la un drum blocat cu baricadă

Situație incredibilă în comuna Stăuceni unde, revoltat că transportatorii nu mai respectă limitele de gabarit, primarul localității a montat pe un drum abia reabilitat două blocuri mari din beton, în încercarea de a bloca accesul camioanelor. Monstruozitatea, care seamănă mai mult cu o baricadă, a ar fi fost „amenajată” în urmă cu circa două luni, când cele două blocuri din beton au fost plasate pe cele două sensuri de mers.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pentru atenționarea șoferilor, au fost instalate două indicatoare rutiere care avertizează asupra faptului că drumul se îngustează și că există restricție de viteză de 30 de kilometri pe oră. Doar că traficul prin zonă este strangulat, întrucât spațiul dintre cele două blocuri din beton permite accesul doar pentru o singură mașină. Șoferii care trec pe acolo spun că improvizația este extrem de periculoasă, întrucât aceasta nu este semnalizată corespunzător și nici nu este în acord cu legislația rutieră. „Este un real pericol pentru toți cei care trec pe acolo”, a declarat unul dintre șoferii care a fost nevoit să se strecoare cu mașina prin „baricada” de pe șosea.

„Voi reparați un drum și stricăm altul?”

Situația se înregistrează pe drumul comunal 31A, care face legătura între Stăuceni și satul Tocileni, drum care a fost reabilitat de administrația locală prin intermediul PNDL II și a costat aproape 1,2 milioane de euro (n.r. – 6,8 milioane de lei). Recepția a fost semnată anul trecut și, după ce au început lucrările de modernizare la drumul național 29D Botoșani – Ștefănești, traficul auto pentru autoturisme și mașinile de până la 7,5 tone a fost deviat temporar pe acest drum. Însă, deși au fost montate indicatoare rutiere privind restricțiile de tonaj, transportatorii au făcut abstracție de ele și au început să circule cu camioanele grele pe acolo.

„Deși traficul greu către Ștefănești a fost deviat prin Săveni, transportatorii nu țin cont de nimic. Din cauza camioanelor, au apărut fisuri în platforma drumului, au distrus acostamentele din beton… Când am fost în control, erau șase camioane de la o firmă din Botoșani, încărcate cu asfalt, și mergeau undeva spre Albești. Le-am și spus atunci – oameni buni, voi nu vă gândiți – voi reparați un drum și stricăm altul? Dar nu țin cont de nicio regulă, ori lucrarea a fost recepționată abia anul trecut, iar drumul, care este un drum comunal de categoria a IV-a, nu a fost proiectat pentru așa ceva”, a spus primarul Cozmin Epuraș.

Amendă pentru primărie

De altfel, primele amenințări cu blocarea drumului pentru camioane au apărut încă din toamna anului trecut. Atunci, supărat că asfaltul proaspăt turnat pe drumurile comunale a început să fie distrus de camioanele de mare tonaj, primarul Cozmin Epuraș a cerut ajutorul instituțiilor abilitate, amenințând că în caz contrar va trece la montarea unor „bariere”.

Ideea s-a materializat în primăvara acestui an, când s-au montat parapeții din beton. Doar că barajul de pe șosea a ajuns subiect de discuții abia în urmă cu câteva zile, când, revoltați de situație, șoferii au postat câteva imagini pe o rețea de socializare. Prin urmare, reprezentanții Poliției Rutiere au reacționat, iar în cursul zilei de miercuri, 27 aprilie, au fost în control pe drumul cu pricina și au sancționat primăria.

„Partea carosabilă era acoperită parțial și, prin urmare, s-a dispus aplicarea unei sancțiuni contravenționale în valoare de 1.305 lei, respectiv 9 puncte amendă, pentru administratorul drumului, și i s-a pus în vedere să aducă partea carosabilă la starea inițială”, a declarat pentru „Monitorul” Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Sancţiunea va fi contestată

Contactat de reporterii „Monitorul”, primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, a susținut că nu știe nimic despre amenda aplicată și a menționat că, indiferent de valoarea acesteia, o va contesta în instanță. Asta pentru că, încă de la apariția problemelor de pe acel drum, el a solicitat tuturor autorităților, inclusiv Poliției Rutiere, să intervină pentru a-i determina pe transportatori să respecte limitele de tonaj.

„În ultima adresă oficială chiar am precizam că vom fi nevoiți să luăm măsuri, dacă nu intervin. Dar a venit cineva? Acele mașini trec practic pe <<interzis>> cum s-ar spune, pentru că există indicatorul rutier cu limită de tonaj. Noi plătim și acum bani la creditele pe care le-am făcut pentru a asfalta acel drum. M-am rugat de toți să intervină, și de cei de la secție (n.r. – Secția de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani), și de cei de la Rutieră, și de cei de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier să vină să constate, de parcă era drumul meu”, s-a plâns primarul. Iar ca exemplu, el a amintit de o avarie la o conductă de apă, care a survenit tot pe drumul cu pricina.

După ce s-a intervenit și a fost nevoie de reparația stratului de asfalt, s-a solicitat intervenția unei societăți de profil, iar costul lucrărilor a fost estimat la 9.100 de lei. „Noi nu ne permitem să aruncăm cu banii. Și nu este doar atât. Acolo drumul trece pe lângă locuințe. Un TIR, căruia i s-a rupt un furtun, în curba <<ac de păr>> de la intrarea în satul Tocileni, a stat acolo 7 ore la numai 40 de centimetri de gardul casei. Toți șoferii au început să claxoneze, dar oamenii din sat erau vinovați cu ceva?”, a adăugat primarul Cozmin Epuraș.

Codul Penal spune că este infracţiune

Totuși, potrivit Codului Penal, în care există un capitol separat pentru infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice, se menționează că așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic, constituie infracțiune.

Tot acolo se menționează că astfel de fapte se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Prin urmare, polițiștii au dat dovadă de clemență când au considerat că la mijloc este vorba de o contravenție. Este drept, Codul Rutier prevede că „amplasarea în zona drumului public de dispozitive care pot fi confundate cu indicatoarele ori instalaţiile care servesc la semnalizarea rutieră ori realizarea de construcţii sau instalaţii ori crearea de alte obstacole de natură să le limiteze vizibilitatea sau eficacitatea” este contravenție și se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...