În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 198 de persoane cu 34 de vehicule. Este cel mai mare număr de refugiați care au ajuns într-o singură zi în județ, luna aceasta. Singura explicație ar fi că ultimele evenimente înregistrate în Transnistria i-au pus pe gânduri pe ucrainenii stabiliți temporar în Republica Moldova.
Informația este confirmată indirect de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră care a anunțat tot astăzi că, în ultimele 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 84.264 de persoane, dintre care 8.635 cetățeni ucraineni (în creștere cu 30 % față de ziua precedentă).
„Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.872 cetățeni ucraineni (în creștere cu 33%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.150 cetățeni ucraineni (creștere cu 56%)”, se arată într-un comunicat oficial transmis astăzi de IGPF. Altfel spus, refugiații ucraineni se tem ca nu cumva Republica Moldova să devină a doua țintă a armatei Federației Ruse, după ce Ucraina a fost invadată pe 24 februarie a.c.
„La ora 8, erau cazați în spațiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 78 cetățeni. Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu”, se menționează într-un comunicat emis tot astăzi de Instituția Prefectului Botoșani.
Potrivit acelorași surse, angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Prefecturii, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.
„Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă”, se mai arată în informarea transmisă astăzi de Instituția Prefectului Județului Botoșani.
La nivelul județului Botoșani există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.
Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani precum unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați.
▶Datele de contact ale CJCCI: 0756.05.55.91; 0756.13.13.98 ; 0756.19.27.37. Numerele de telefon pot fi apelate non-stop.