Magistrații botoșăneni au anulat definitiv o amendă de 20.000 de lei aplicată de comisarii de mediu unei primării din județ. Decizia a fost luată în urma unui proces prin care primăria a contestat în instanță sancțiunea cu pricina. Procesul a durat mai puțin de un an, dar la finalul acestuia amenda a fost comutată într-un simplu avertisment.
„Având în vedere împrejurările săvârșirii faptei, gravitatea acesteia și faptul că petenta nu a mai fost anterior sancționată contravențional pentru o faptă similară, instanța apreciază că se impune înlocuirea sancțiunii de 20.000 lei amendă aplicată petentei cu sancțiunea avertisment”, au motivat judecătorii.
În fapt, pe 21 mai 2021, comisarii de mediu au ajuns în comuna Broscăuți, unde, pe amplasamentul situat în spatele fostei grădinițe, s-a constatat că Primăria ar fi consolidat un versant afectat de alunecări de teren cu deșeuri rezultate din construcții. Întrucât în zonă au fost observate și deșeuri periculoase (azbest), comisarii de mediu au amendat Primăria cu 20.000 de lei. Sancțiunea a fost contestată la Judecătoria Dorohoi, reprezentanții primăriei invocând inclusiv o hotărâre a Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din 2011, când versantul ar fi fost afectat de alunecările de teren. Totodată, au invocat reprezentanții comunei, în consolidare s-ar fi folosit doar materialele rezultate din desființarea fostei grădinițe.
Fără să mai verifice situația reală, în decembrie 2021 Judecătoria Dorohoi a transformat amenda în avertisment. Comisarii de mediu au făcut însă apel susținând că au apreciat și au evaluat în mod corect situația și, pe cale de consecință au aplicat corect amenda, având în vedere că reprezentanții unității administrativ-teritoriale nu au luat măsuri, așa cum îi obliga legea privind regimul deșeurilor, iar motivele invocate în apărarea nu sunt pertinente, reale și conforme cu realitatea. Luna aceasta, însă, Tribunalul Botoșani a respins apelul celor de la Garda de Mediu și au menținut decizia instanței de fond. Fiind vorba de o hotărâre definitivă, comisarii de mediu nu mai au la dispoziție nicio cale de atac.
Este drept, între timp cei de la primărie au nivelat terenul și au plantat inclusiv câțiva copăcei în zonă. Că sancțiunea celor de la Garda de Mediu a fost legală se vede însă și acum pentru că, la un an de la acele constatări, așa-zisa consolidare a versantului a cedat din nou din cauza alunecărilor de teren, iar din pământ ies la suprafață resturile din construcții.
Toate aceste decizii vin în contextul în care tocmai autoritățile nu respectă normele de mediu. Anul trecut, primarul comunei Lozna a construit un dig, tot fără autorizație și tot din resturi rezultate din construcții, într-o rezervație naturală. Și în acest caz, Garda de Mediu a aplicat două amenzi – de 50.000 de lei şi respectiv 20.000 de lei – și a dispus desființarea construcției ilegale și aducerea terenului la starea inițială. Termenul limită de refacere a zonei a fost de 27 iunie 2021, dar sancțiunile au fost contestate în instanță, iar digul a rămas acolo, fără ca cineva să se sinchisească de dispozițiile date de comisarii de mediu. În acest caz, procesul este încă pe rolul Judecătoriei Dorohoi.