Excesele alimentare nu doar că pot face rău, dar pot fi aproape fatale. Un bărbat din Botoșani a fost salvat in extremis de cadrele medicale, după ce s-a înecat cu o bucată de carne de mari dimensiuni.
Norocul bărbatului a fost că apelul la 112 a fost făcut imediat de familie, iar echiajul medical i-a scos bucată de carne de câţiva centimetri blocată în gât. Incidentul a avut loc marţi seară, într-o localitate din apropierea municipiului. Bărbatul, de 53 de ani, se afla acasă şi se pregătea să ia masa cu rudele. La un moment dat, acesta a băgat în gură o bucată mult prea mare de carne, care l-a făcut să se înece şi să aibă un reflex involuntar de aspiraţie, care l-a făcut să blocheze carnea şi mai adânc pe gât. Aproape instantaneu, acesta a s-a probuşit pe podea, învineţindu-se de la lipsa de oxigen. Îngroziţi, cei de lângă el au încercat să îi acorde primul ajutor, sunând imediat şi la 112.
La faţa locului a fost dirijat echipajul cu medic al SMURD, cadrele medicale reuşind să îl aducă la viaţă din nou pe bărbatul a cărui inimă se oprise complet. Ulterior, acesta a fost transportat la Urgențe, fiind în stare critică din cauza hipoxiei cerebrale, adică a privării de oxigen a creierului. „La faţa locului am găsit un pacient în stop cardio-respirator, asistolă, adică fără nicio activitate cardiacă, cu o asfixie mecanică, prin bol alimentar. S-au început imediat manevrele de resuscitare, pacientul a fost intubat şi ventilat mecanic, ulterior fiind scoasă şi bucata de carne care obtura căile aeriene. Pacientul a fost internat în secția ATI pentru supraveghere, urmând ca specialiştii să determine şi gradul de afectare al hipoxiei cerebrale”, a precizat medicul primar în medicina de urgenţă Ramona Elena Guraliuc, şeful UPU-SMURD.