Joi au fost încărcate cardurile preşcolarilor şi elevilor incluşi în programul Sprijin pentru România. Conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Judeţean, beneficiază de câte 500 de lei, bani viraţi pe card, 12.324 de preşcolari şi elevi, dintre care 2.020 copii din învăţământul preşcolar, 5.579 de copii din ciclul primar şi 4.725 de elevi de gimnaziu.
Marcel Boloş, ministrul interimar al Investiţiilor şi Fondurilor Europene, a anunţat că, la nivel naţional, numărul preşcolarilor şi elevilor beneficiari este de aproximativ 250.000.
„S-a operaționalizat una dintre măsurile cuprinse în programul Sprijin pentru România. Este vorba despre elevii care provin din familii sărace. Unui număr de 246.000 de elevi astăzi le intră pe card suma de 500 de lei, echivalentul a trei rate lunare care au fost precizate în program„, a declarat Marcel Boloș, la finalul ședinței de Guvern de astăzi. Potrivit oficialului, este vorba de 122 de milioane de lei, care au fost virați astăzi.
Bani pentru rechizite şi haine
Banii vor putea fi utilizaţi în termen de 12 luni de la data alocării pe card, numai pentru a cumpăra rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane şi alte articole necesare în şcoli şi grădiniţe, precum şi haine necesare frecventării grădiniţei şi şcolii.
Acordarea acestor tichete se realizează din fonduri externe nerambursabile, pentru sprijinirea elevilor cei mai defavorizaţi, în cadrul proiectului cofinanţat din Fondul de Ajutor European pentru cele mai defavorizate persoane prin Programul Operaţional “Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate” (POAD 2014- 2022).
Programul are ca obiectiv sprijinirea copiilor defavorizaţi care frecventează o grădiniţă din învăţământul de stat şi se află în întreţinerea unei familii al cărei venit minim lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim, dar şi a elevilor din ciclul primar şi gimnazial care frecventează o şcoală, la cursuri de zi, şi se află în întreţinerea unei familii al cărei venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.