spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTAleşi de Botoşani în legea pentru furat

Aleşi de Botoşani în legea pentru furat

Scandal de la proiectul de lege prin care parlamentarii coaliției guvernamentale PSD, PNL și UDMR vor să modifice legea achizițiilor publice, așa încât să nu mai fie nevoie de licitație pentru lucrări de până la 5 milioane de euro. Propunerea, înaintată de un grup de 137 de parlamentari, printre care se numără şi botoşănenii Costel Șoptică (PNL), Dan Șlincu (PSD) și Alexandra Huțu (PSD), a generat controverse din cauza prevederilor care ar putea permite „sifoarea” banilor publici către anumite companii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Costel Șoptică, care este și președintele organizației județene PNL Botoșani, a refuzat în primă fază să comenteze proiectul de lege pe care și-a pus semnătura, după care a invocat faptul că modificările au fost propuse în condițiile în care prețurile la multe bunuri și servicii au explodat, iar plafoanele vechi nu mai erau realiste. Pe de altă parte, la mijloc ar fi și procedurile greoaie din achiziţiile publice.

„Propunerea urmărește în primul rând atragerea de fonduri, pentru că, din cauza vechilor reglementări, au existat situații în care lucrările au fost întârziate și doi ani de zile”, a spus Costel Șoptică, care a adăugat că, din cauza creșterii prețurilor, plafoanele ar trebui actualizate la noile condiții din economie.

„Cine nu respectă procedurile de achiziții publice, trebuie să plătească”

La rândul său, deputatul PSD Dan Șlincu, spune că proiectul a fost promovat pentru a accelera absorbția de fonduri europene și investițiile publice. În plus, a adăugat acesta, nu ar trebui luată în calcul posibilitatea eludării legii, întrucât nu s-a plecat de la premisa unor eventuale fraude, ci a fost dorința de a ajuta administrațiile publice. „La urma urmei, în România există multe instituții care pot și trebuie să verifice toate procedurile de achiziții. Vorbim în primul rând de Curtea de Conturi, apoi de poliție și parchete, dacă sunt sesizate aceste instituții. Iar cine nu respectă procedurile de achiziții publice, trebuie să plătească”, a spus Dan Șlincu, care nu a amintit faptul că, în noua formă, Curtea de Conturi ar fi eliminată de la constatarea fraudelor.

Pe de altă parte, parlamentarul a recunoscut că proiectul de lege a născut deja o serie de dispute și că au existat voci care au anunțat că nu vor susține această inițiativă, printre ei fiind și președintele PSD, Marcel Ciolacu.Alexandra Huțu e deputat de la 1 februarie

„Proiectul urmează să fie discutat în grupul parlamentar PSD și probabil vor interveni modificări”, a completat Dan Șlincu, care este convins însă de necesitatea acestor schimbări. În schimb, deși reporterii „Monitorul” au încercat să afle și punctul de vedere al deputatului PSD Alexandra Huțu, aceasta nu a putut fi contactată și nu a răspuns nici la mesaj.

Propunerea ridică pragurile pentru achiziții fără licitație

La sfârșitul săptămânii trecute, 137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au depus un proiect de lege care amendează actuala legislație pentru achiziții publice și ridică semnificativ pragurile pentru achizițiile fără licitație. În expunerea de motive, parlamentarii au susținut că e nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) convenit cu Uniunea Europeană. Proiectul vizează însă patru schimbări majore. Astfel, achiziția directă de bunuri și servicii s-ar putea face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 de lei, față de 135.060 lei cât este în prezent.

În plus, achiziția ar putea fi făcută chiar și în condițiile în care autoritățile contractante primesc o singură ofertă, în condițiile în care legea obligă în prezent la consultarea a minim trei operatori. În al treilea rând, și plafonul pentru achiziția directă de lucrări ar urma să crească până la 5.000.000 de lei, adică echivalentul a un milion de euro, față de 450.200 lei în varianta actuala.

Curte de Conturi scoasă din schemă

Ultima propunere care a dat de gândit a fost eliminarea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni. Astfel, Curtea de Conturi, care este o instituție independentă față de Guvern, ar urma să fie înlocuită de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o autoritate aflată în subordinea guvernului și condusă acum de Iuliana Feclistov, fosta șefă a Serviciului Achiziții Publice din Primăria Sectorului 1 în mandatul primarului PSD Dan Tudorache.

Banii de cheltuit ar fi fără precedent

Punând cap la cap toate aceste informații, parlamentarii din opoziție au considerat că proiectul propus de cei 137 de parlamentari nu ar face altceva decât să permită „sifonarea” banilor publici către firmele agreate de partidele aflate în coaliția guvernamentală, la nivel național sau local. La rândul său, Septimius Pârvu, specialist în politici publice şi bună guvernare în cadrul Asociaţiei Expert Forum, a considerat că procedurile promovate prin acest proiect de lege ar trebui să dea de gândit, în condițiile în care ele ar urma să devină general valabile, iar totul s-ar putea cumpăra direct sau prin cerere de ofertă, contrar spiritului transparenței.

Bătălia pare însă să se dea pe banii care ar urma să alimenteze o serie de investiții majore. Asta în condițiile în care s-au anunțat deja alocări importante de fonduri prin programul național de investiții „Anghel Saligny” (n.r. – denumit și PNDL 3), dar și prin PNRR. Nu lipsit de importanță mai este și un alt aspect – în perioada 2017-2019, când la conducerea PSD s-a aflat Liviu Dragnea, s-a încercat constant diminuarea atribuțiilor Curții de Conturi. Acum, subiectul este pus din nou pe tapet, deși, de fiecare dată, Comisia Europeană a cerut păstrarea competențelor acestei instituții în ceea ce privește achizițiile publice realizate din fonduri europene.

Ipocrizie din partea parlamentarilor puterii

Aleşii PSD par însă să dea dovadă de ipocrizie în această situaţie, pentru că, abia după ce propunerea a scandalizat opinia publică, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că proiectul prin care se majorează la un milion de euro pragul pentru achizițiile publice fără licitație nu are susținerea partidului său pentru adoptare în Parlament. „Nu a fost o inițiativă discutată în cadrul grupului parlamentar. PSD nu susține acest proiect de lege”, susține președintele PSD.

Declaraţia s-a i-a lăsat cumva în offside pe aleşii coaliţiei care şi-au pus semnătura pe proiectul de lege.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...