Octav Băncilă (n. 4 februarie 1872, Botoșani – d. 3 aprilie 1944, București) a fost un pictor realist român.
Datorită influențelor pe care le-a avut din copilărie din partea deputatului socialist Ion Nădejde, a publicistei Sofia Nădejde (sora lui), și a lui Nicolae Beldiceanu care au înființat revista Contemporanul, principiile care l-au călăuzit în viață precum și întreaga carieră plastică a lui Octav Băncilă au fost tributare ideilor socialiste, fapt pentru care a fost și un fervent activist politic de stânga.
„Pictorul răscoalelor de la 1907”
Octav Băncilă a lăsat posterității o operă caracterizată de un realism critic foarte puternic, artistul fiind cunoscut ca un deschizător de drumuri și ca Pictorul răscoalelor de la 1907. Atașat celor mulți și exploatați, pictorul a avut patru mari tematici cu care a făcut epocă în pictura românească. Acestea au fost: tematica proletariatului, tematica țărănească, tematica evreiască și tematica țigănească. La toate acestea se mai adaugă tematica militară, Octav Băncilă fiind unul dintre primii artiști plastici români care au criticat prin opera lor, starea materială precară a armatei române la sfârșitul secolului al XIX-lea.
În întreaga sa viață, Băncilă a rămas critic la toate evoluțiile politice și sociale din România. A susținut acțiunile muncitorești din Lupeni, Valea Jiului și a folosit arta pentru a ataca tendințele antisemite din societatea românească. Începând din anul 1905, tematica proletariatului a făcut parte integrantă din creația artistului, primele lucrări Muncitorul și Muncitor în repaus fiind unele dintre cele mai bune din întreaga sa carieră.
Picturile cu tematica socială din viața țărănimii din România a fost începută de către Ștefan Luchian în anul 1905 când a realizat celebrul tablou La împărțirea porumbului. Octav Băncilă a avut meritul de a fi pictorul care a ilustrat Răscoala țărănească de la 1907. El a dedicat acestui eveniment un întreg ciclu de 12 tablouri, compoziții si portrete: ,,Înainte de 1907”, ,,Execuția” ,,1907”, ,,Cap de țăran”, ,,Sub escorta”, ,,Recunoașterea”, ,,După răscoale”, ,,Înmormântarea”, ,,Historia”.
Octav Băncilă a murit la data de 3 aprilie 1944. După moartea sa, cele mai renumite lucrări au fost selecționate pentru expozițiile din străinătate, de la Paris, Budapesta, Moscova.