Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a convocat o ședință de lucru pentru buna desfășurare a evenimentelor religioase la care se așteaptă să participe numeroși credincioși. La întâlnire au participat, Inspectorul Șef al Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, Inspectorul Șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, colonelul Cristian Boariu, Șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, comisarul șef Valeriu Harabulă și Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, colonelul Dan Decebal Muraru.
În cadrul ședinței, a fost stabilit planul de acțiuni, pentru prevenirea incidentelor nedorite și a oricăror fapte de natură penală.
Efective de poliţişti şi jandarmi suplimentate
În contextul sărbătorilor religioase din perioada următoare, polițiștii au dispus măsuri suplimentare de ordine și siguranță publică, în special în zonele aglomerate și în zonele lăcașurilor de cult. Astfel, în medie, zilnic vor acționa aproximativ 200 de forțe de ordine pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, desfășurând activități pe două paliere, respectiv de prevenire și descurajare și de combatere a faptelor antisociale.
Pe drumurile publice, poliţiștii rutieri vor acționa pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii accidentelor rutiere.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a suplimentat efectivele care vor acționa în misiunile de asigurare a ordinii și siguranței publice la manifestările religioase prilejuite de sărbătorirea Paștelui catolic și a Floriilor ortodoxe, independent și în cooperare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (poliție și pompieri). Jandarmii vor acționa în proximitatea bisericilor din zona de competenţă, în scopul asigurării unui climat de siguranţă pentru cetăţeni, prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, precum și pentru intervenția operativă la solicitările prin apel 112.
De asemenea, jandarmii vor lua măsurile necesare în vederea bunei desfășurării a procesiunilor de Florii organizate în municipiile Botoșani, Dorohoi și orașul Darabani, acționând pentru prevenirea unor posibile incidente, având în vedere că deplasarea participanților va avea loc atât pe spațiile pietonale, cât și pe partea carosabilă.
Măsuri luate şi de poliţiştii de frontieră
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, la nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă.
În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statul vecin, în vederea dispunerii unor măsuri comune. Ca urmare, la nivelul punctelor de trecere a frontierei, polițiștii de frontieră vor realiza o preselectare a persoanelor vulnerabile, respectiv persoane cu dizabilități, vârstnici, femei însărcinate sau părinți singuri cu copii mici, pentru a li se asigura controlul de frontieră cu operativitate.
În această perioadă, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, poliţiştii de frontieră desfăşoară zilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.
În prezent, prin punctele de frontieră, tranzitul autoturismelor şi al persoanelor se derulează în condiţii normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare.
„Dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, pentru operativitate, poliţiştii de frontieră au în dotare staţii mobile de control care pot fi folosite în punctele de trecere a frontierei cu trafic crescut. În prezent, la intrarea în țară, nu mai este necesară prezentarea certificatului digital UE privind Covid -19. În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro”, au transmis reprezentanţii Prefecturii.
Şi pompierii vor fi la datorie
Peste 100 de pompierii botoșăneni vor fi la datorie de Florii. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical.
Cinci echipaje de pompieri sunt pregătite să intervină atunci când situația o va impune. Inspectorii de prevenire ai ISU Botoșani au început să verifice lăcașele de cult dacă ai dacă au stingătoare, căile de evacuare sunt libere și marcate, instalaţiile electrice funcţionează corespunzător, iar autospecialele de pompieri au accesul asigurat. De asemenea, reprezentanţii ISU au instruit personalul bisericesc în legătură cu modul în care trebuie să acţioneze în cazul unui incendiu până la sosirea echipajelor specializate.
În același timp, pompierii, polițiștii de frontieră, jandarmii, polițiștii și reprezentanți ai Prefecturii continuă misiunile de sprijin ale cetățenilor ucraineni atât în cele două puncte de trecere a frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca, dar și în Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției.