La 11 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională de luptă împotriva Bolii Parkinson. Astfel, Asociația Bolnavilor de Parkinson și a altor afecțiuni neurologice degenerative, „SUFLETUL LALELELOR” din Botoșani, desfășoară în această lună o campanie de conștientizare a bolii Parkinson, intitulată O LALEA = UN MULȚUMESC.
Prin această campanie, asociația vrea să atragă atenția societății, autorităților, medicilor și specialiștilor, asupra problemelor cu care se confruntă persoanele diagnosticate. Boala Parkinson este boala cu 60 de simptome, este o boală grea, invalidantă, în care adultul devine copil și în același timp o povară pentru familie
Asociația „SUFLETUL LALELELOR”, înființată pe 14 decembrie 2017, militează pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor diagnosticate cu această boală, fiind un liant între ei și societate, medici, specialiști, autorități.
Cum se manifestă boala Parkinson
Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă cu debut cel mai frecvent între 40-70 de ani. Afecțiunea se caracterizează prin distrugerea neuronilor producători de dopamină – un neurotransmițător extrem de important în realizarea mișcărilor.
În timp ce simptomele distinctive al bolii Parkinson sunt tremurul și mișcările încete, boala degenerativă afectează funcțiile motrice, dar și funcțiile minții și ale creierului în general, perturbând somnul și cogniția, provocând durere și probleme gastrointestinale, anxietate și depresie și reducând motivația și calitatea vieții.
„Bolnavul de Parkinson este prizonierul neputinței”
Din nefericire, atunci când boala este diagnosticată prin sesizarea unui tremor la nivelul unui membru sau a lentorii mișcării există deja o distrucție de aproximativ 60% a acestor neuroni.
„De-a lungul celor patru ani de existență, trecând și printr-o perioadă mai puțin fericită cu care s-a confruntat întreaga planetă- pandemia COVID 19, am încercat să fim cât mai aproape de persoanele diagnosticate cu boala Parkinson, să le netezim drumul spre o stare, dacă putem spune așa, cât de cât aproape de normalitate. Bolnavul de Parkinson este prizonierul neputinței, a durerilor, a singurătății, deoarece se retrage în carapacea vieții sale dorind să-și trăiască restul zilelor rămase cât mai departe de cunoscuți, de prieteni și de societate.
Catalogată de cele mai multe ori bețivă persoana diagnosticată cu această cruntă boală refuză comunicarea cu cei din jur dacă nu este îndrumată și sprijinită, riscând să dezvolte anxietatea și depresia, bune surori ale domnului Parkinson. Încetineala fiecărei mișcări, tremuratul involuntar ce duce la pătarea feței de masă, pierderea echilibrului, rigiditatea musculară, care sunt simptome de început ale bolii, pe parcursul progresiei sale mai strange în desagă și tulburări de vorbire, tulburări de somn, constipație, disfagie, deficiențe cognitive”, au explicat reprezentanții Asociației.
Este o boală grea, care are particularități proprii pentru fiecare individ în parte, este un diagnostic greu de admis, dar odată primit nu avem altă opțiune decât de a-l accepta și a-l cunoaște.
Cei care vor să afle mai multe informații despre activitatea asociației pot intra pe pagina de Facebook : https://sufletullalelelor.ro/, iar persoanele care vor să ajute bolnavii de Parkinson o pot face donând în următorul cont bancar: RO77RNCB0046157182940001