spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTSpitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative are, în sfârşit, utilităţi (video)

Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative are, în sfârşit, utilităţi (video)

Cosmin Andrei, primarul municipiului, a anunţat că a semnat procesul verbal de recepţie a lucrărilor de racordare la reţelele de utilităţi a Spitalului de boli cronice şi îngrijiri paliative. Potrivit edilului, pasul următor va fi recepţia finală care va fi făcută de reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii, instituţie care a finanţat construirea acestui obiectiv.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În urma vizitei reprezentantului CNI, s-a stabilit recepția la terminarea lucrărilor începând cu data de 18 aprilie 2022. Ulterior, municipalitatea va primi în administrare acest obiectiv.

În paralel, am demarat discuţii pentru tot ceea ce înseamnă organigramă. Căutăm soluţii pentru a nu mai realiza acel tunel de legătură pentru transportul alimentelor (între cele două spitale – n.r.) care este, din punctul meu de vedere, un lucru nefiresc şi sunt convins că vom găsi soluţii, astfel încât să avem acreditat şi funcţional acel imobil, ca o extensiune a spitalului de Recuperare, o secţie pentru îngrijiri paliative”, a mai precizat Cosmin Andrei.

Lucrări începute în anul 2017

Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu. Cu trecerea anilor, nici un oficial botoşănean nu mai aminteşte de faptul că medicul şi deputatul Tamara Ciofu a insistat mult pentru realizarea acestei investiţii. Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate.

Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019, însă acestea au fost tergiversate, urmare a unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi finanţator, respectiv Compania Naţională de Investiţii. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor. Pe tema utilităţilor au existat multe contre şi în Consiliul Municipal.

Încă din toamna anului 2020, reprezentanţii constructorului spuneau că lucrările erau la un stadiu de peste 90%. Primarul Cosmin Andrei spunea, însă, că termenele de finalizare a lucrării au fost amânate de constructor. În mai 2021, constructorul i-a chemat pe ziariştii botoşăneni să demonstreze că lucrările au fost finalizate. „Acest spital este gata în totalitate, 100%. Suntem dispuși să facem orice fel de recepție, că este o prerecepție, că e o recepție parțială, să ne fie preluat acest obiectiv pentru că suntem prinși cu garanția.

Mai avem de luat bani, iar banii nu pot fi încasați până nu se închide printr-un proces verbal de recepție acest contract. Obiectivul a fost finalizat de anul trecut, din octombrie, dar anul acesta, în februarie, am revenit cu o echipă și am refăcut o parte din lucrări în subsol, pentru că au fost ploi și au refulat, pentru că suntem că suntem racordați la o canalizare provizorie. (…)  În momentul în care va trebui să facem recepția, va trebui să funcționeze acele tablouri generale, iar din tablourile generale să funcționeze toată tehnologia în spital. Îi înțeleg supărarea domnului primar că a ajuns să conducă o instituție în prag de faliment, dar nu înțeleg de ce face o campanie mincinoasă”, declara pe 21 mai 2021, Radu Mihalache, reprezentantul Victor Construct.

Întrebat atunci care este stadiul lucrărilor, primarul Cosmin Andrei a declarat că acestea nu sunt finalizate şi a pasat vina pe fostul primar, dar şi pe CNI.

Tot în acea perioadă, prefectul judeţului, Dan Nechifor, a făcut demersuri la CNI, beneficiarul lucrării, care trebuie să facă recepţia. Şi asta pentru că noul spital avea dotările necesare pentru a fi transformat în unitate Covid. Reprezentanţii instituţiei au spus chiar că sunt de acord ca spitalul să fie transformat în spital Covid, dar că pentru asta ei trebuie să facă recepţia lucrării, ceea ce este imposibili din cauza lipsei branşamentelor la utilităţi, aruncând vina iar în curtea Primăriei Botoşani.

Lucrările la utilităţi au început în toamna anului 2020

Pe 13 noiembrie 2020, a fost semnat contractul pentru racordarea spitalului la reţeaua electrică.

Termenul de finalizare pentru branșamentul la curentul electric este de patru luni de zile, dar este un termen maximal, care poate fi devansat, dacă sunt furnizate transformatoarele şi dacă lucrurile decurg în mod firesc, ţinând cont că ne apropiem şi de un sezon rece, care ne poate împiedica să facem anumite lucrări acolo”, spunea atunci primarul Cosmin Andrei.

Documentaţia pentru racordarea la reţelele de energie termică, apă şi canalizare, era finalizată şi urma să fie demarată procedura pentru desemnarea constructorului. Contractul cu câştigătorul licitaţiei vizând racordarea la reţeaua de apă – canal şi termie a Spitalului de Boli Cronice şi Îngrijiri Paliative a fost semnat pe 22 iunie 2021 şi se anunţa că firma constructoare va avea la dispoziţie trei luni pentru executarea lucrărilor. În octombrie 2021, se lucra încă la racordul la reţeaua termică. „Este singura lucrare care ne-a mai rămas, care se va finaliza în maxim două luni. Avem probleme deosebite cu traseul, pe care a trebuit să-l modificăm pentru această reţea de alimentare cu energie termică, pentru că acolo sunt o serie de proprietăţi private care nu au fost luate în calcul atunci când s-a aprobat acest spital, cu branşamentele aferente şi trebuie să găsim soluţii. Sunt unele soluţii identificate, dar avem nevoie de dispoziţii de şantier şi de a modifica traseul”, explica atunci primarul Cosmin Andrei. De atunci au mai trecut şase luni şi abia acum se poate spune că noul spital este în regulă. Rămâne de văzut ce vor mai stabilit reprezentanţii CNI la recepţia finală.

După preluarea spitalului de către municipalitate, urmează acreditarea

Recepţia lucrărilor va fi urmată de procedura de acreditare a noului spital, care nu poate fi făcută peste noapte. Mai mult, este de durată şi procedura de angajare a personalului. Altfel spus, vor mai trece luni bune până când botoşănenii să poată spune că au un nou spital în oraş.

Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI. Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-0.4 ° C
-0.4 °
-0.4 °
86 %
2.7kmh
4 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
3 °
joi
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...