Edificiul memorial ridicat în Cimitirul Eternitatea, în memoria Harietei Eminescu, sora poetului Mihai Eminescu, a fost finalizat.
„Un modest simbol memorial HARIETA EMINESCU, ridicat împreună cu doamna Elena Condrei (preşedintele Asociaţiei Culturale „GEEA” – n.r.), alături de un grup de prieteni pasionați de cultură, de viața și de opera Poetului Mihai Eminescu în mod deosebit. Tuturor, mulțumiri și aprecieri!”, a anunţat astăzi Dorel Gaftoneanu, preşedintele Societăţii Culturale „Steaua Nordului”.
Pe placa de marmură pusă pe monument se află chipul Harietei Eminescu (1854 – 1889) şi cuvintele Poetului despre sora sa „Un geniu în felul ei, cu o memorie ca a lui Napoleon I şi cu o înţelepciune naturală cum rar se află”.
Acest proiect a fost început după îndelungi cercetări în registre şi arhive şi a fost motivat de faptul că Harieta Eminescu nu are nici măcar un mormânt convenţional, după 133 de ani de la deces.
„Toată lumea o pomeneşte pe Harieta drept îngerul păzitor al lui Mihai Eminescu. Prin acest proiect noi am dorit să demonstrăm că suntem măcar cu jumătate de pas către acea capitală culturală care se doreşte a fi Botoşaniul”, a mai transmis Dorel Gaftoneanu.
Cu acordul preotului paroh Vasile Burlacu s-a decis ca monumentul să fie amplasat lângă aleea din apropierea bisericii din cimitir, şi ocupă cam jumătate din necesarul unui loc de veci obişnuit.
Vot în CL pentru terenul unde a fost amplasat monumentul
Pe 26 noiembrie 2021, consilierii municipali botoşăneni au votat proiectul vizând punerea la dispoziţie cu titlu gratuit a unui teren în suprafaţă de 1,2 metri pătraţi pentru a putea fi materializată această iniţiativă. Nici un ales local nu s-a gândit însă să propună şi o contribuţie financiară a municipalităţii în acest proiect. Iniţiatorii proiectului au făcut totul pe cheltuiala lor şi a oamenilor de cultură care au susţinut acest demers.
Harieta a fost al nouălea copil al familiei Eminovici. Înzestrată cu o inteligenţă deosebită, dar marcată din copilărie de o deficienţă fizică, ea nu a putut să urmeze cursuri şcolare regulate. Tenacitatea şi energia cu care s-a autoinstruit se regăsesc şi în modul în care a avut grijă de poet, între anii 1887-1888. Harieta Eminescu a murit în octombrie 1889, la câteva luni după ce Mihai Eminescu a trecut la cele veşnice.