Municipalitatea botoşăneană va organiza o nouă licitaţie vizând reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”, asta după ce licitaţia s-a încheiat fără stabilirea unui câştigător, asocierea de firme Conest & Otis Star Grup Iași a depus contestaţie la CNSC.
Întruniţi astăzi în şedinţă extraordinară, consilierii municipali au votat proiectul de hotărâre vizând actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru proiectul „Consolidarea şi restaurarea Teatrului <Mihai Eminescu>”.
Contribuția municipalității la acest proiect a fost astfel majorată cu aproximativ 2,5 milioane de euro, valoarea totală a investiției ajungând la 72,4 milioane de lei, respectiv 14,6 milioane de euro.
Înainte de şedinţa de CL, primarul Cosmin Andrei a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut referiri la acest proiect important pentru oraş.
„Contestația depusă de către asocierea de firme la CNSC a fost respinsă, astfel încât suntem nevoiți să reluăm licitația. Ne dorim ca această licitație să aibă un termen de finalizare mult mai scurt decât cele precedente, motivat de faptul că, atât operatorii care au mai participat la această licitație sunt familiarizați cu ofertele care trebuie depuse, cât și motivat de faptul că avem toate documentele pregătite la departamentul achiziții și acestea trebuie doar actualizate și încărcate în platforma electronică de achiziții publice”, a declarat Cosmin Andrei.
Edilul a adăugat că licitaţia putea fi demarată şi fără actualizarea indicatorilor tehnico economici, dar exista riscul de a nu avea nici un participant la licitaţie. „Aceste valori s-au indexat motivat de faptul că au crescut prețurile la materialele de construcție și, pentru a avea certitudinea faptului că licitația este atractivă și în acord cu valorile de pe piață, actualizăm devizul general”, a explicat edilul.
Aceasta este a doua finanţare europeană, prima, tot de cinci milioane de euro, fiind obţinută în exerciţiul financiar 2007 – 2013.
„Lucrările au termen de finalizare luna decembrie 2023”
Cosmin Andrei îşi doreşte ca la licitaţie să participe mai multe firme.
„Este o competiție în urma căreia această valoare poate scădea. Țin să precizez că avem o cofinanțare mică din partea celor care acordă finanțări europene pentru acest obiectiv al nostru şi această valoare va fi decontată la începutul lucrărilor, care au ca termen de finalizare luna decembrie 2023, și nu văd un risc să pierdem finanțarea europeană, pentru că s-a discutat în ultimul timp acest aspect în spațiul public. Motivat de faptul că este mică în raport cu suma totală, vom deconta la început și nu pierdem finanțarea europeană”, a mai spus Cosmin Andrei.
Totodată, edilul s-a arătat deranjat de faptul că „patru ani nu s-a întâmplat nimic cu acest edificiu şi dintr-o dată toată lumea întreabă când terminăm Teatrul <Mihai Eminescu>”. „Am terminat consolidarea, facem licitaţie din nou pentru că nu am putut oferta în locul firmelor. Firmele au depus oferte, nu au fost conforme, reluăm licitaţia”, a concluzionat Cosmin Andrei.
Graficul de lucrări a fost modificat, astfel încât, potrivit primarului, lucrările să fie finalizate până în decembrie 2023.
La ultima licitaţie au participat trei asocieri de firme
Trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, au fost interesate de continuarea lucrărilor la teatru. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca; Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava. Valoarea estimată a acestui contract este de 33.599.086,92 de lei.
A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”
Municipalitatea a reuşit să obţină a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost obţinută în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul a intrat în şantier în august 2014, însă lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.