spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTÎntrebări fără logică la recensământ

Întrebări fără logică la recensământ

Autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, care a debutat pe 14 martie, a venit și cu o serie de nelămuriri. Mai mulţi botoşăneni care au completat chestionarele online au observat că unele întrebări nu-şi au rostul şi nici nu pot fi ocolite.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, formularul online care trebuie completat pe siteul www.recensamantromania.ro, conține anumite întrebări care nu sunt tocmai logice. De exemplu, dacă o persoană selectează că locuiește la casă, este întrebat și de scara blocului sau numărul apartamentului. În cazul în care persoana respectivă nu pune cifra 0, chestionarul este înregistrat invalid și trebuie completat de la capăt. Însă, aici mai apare o problemă, deoarece cetățeanul care completează nu află în acel moment că este o eroare, ci abia la câteva zile că formularul pe care l-a completat este invalid.

O altă observație legată de formular este că atunci când nu răspunzi la o întrebare, nu ești atenționat în momentul completării, ba mai mult, la final ți se spune că te-ai autorecenzat cu succes.

“Cei care locuiesc la case trebuie să completeze acele spații de la bloc, scară, cu cifra 0 sau liniuță. Persoana care nu bifează acele spații, în momentul în care intră să-și descarce dovada apare că nu s-a autorecenzat și că formularul trebuie completat din nou. Sistemul vede ca și cum nu s-a răspuns la întrebări. Așa este sistemul, așa este făcută aplicația, nu știu de ce se întâmplă asta”, a declarat Valentin Popa, directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Botoșani.

În plus, există şi gafa că adulţii care bifează, spre exemplu, că au un copil de 12 ani, sunt întrebaţi imediat dacă acest minor este într-o relaţie. Şi această scăpare este recunoscută de oficiali, dar este justificată prin faptul că întrebările sunt făcute prin raportare la țara noastră, iar România este pe primele locuri la numărul de mame minore.

Județul, fruntaș la autorecenzare

Cu toate aceste probleme din chestionare, județul Botoșani continuă să fie fruntaș la autorecenzare. Astfel, în primele 17 zile a acestei etape, (14 martie – 30 martie) au fost completate 58.427 de chestionare (ceea ce reprezintă un procent de 15,98%), care raportat la numărul locuitorilor clasează județul pe primul loc. Dintre acestea, aproximativ 49.524 de persoane au beneficiat de asistență la completarea acestora. La nivel național, județul Botoșani se află pe locul 11 în funcție de numărul de chestionare completate. Dintre cele 58.427 de chestionare, 39.228 (18,09%) au fost completate în mediul rural, iar 19.199 (12,98%) în mediul urban.

„Populația din mediul rural se arată a fi mai conștiincioasă comparativ cu cei din mediul urban, și în special cei de vârsta a treia solicită ajutor pentru a se autorecenza, comparativ cu cei mai tineri”, a spus directorul DJS. În ceea ce privește chestionarele înregistrate ca invalide, acestea au fost în număr de 46, ceea ce reprezintă un procent destul de mic raportat la cele completate până acum. La nivel național, în primele 17 zile au fost completate peste 1,9 milioane de chestionare.

Amenzi pentru cei care refuză autorecenzarea

Valentin Popa a mai precizat faptul că cei care refuză autorecenzarea, autorecenzarea asistată și recenzarea cu recenzor la ușă, riscă amenzi cuprinse între 1.000 – 3.000 lei. „Deci doar dacă refuză toate variantele vor fi amendați”, a spus directorul DJS.

Unde vă puteți autorecenza asistat

Botoșănenii care nu deţin dispozitive de tip computer, tabletă sau smartphone sau nu deţin cunoştinţele necesare, pot fi sprijiniţi să se autorecenzeze de un recenzor aflat într-un punct fix. În municipiul Botoşani, sunt 14 posturi ARA și sunt amplasate în zone intens circulate – respectiv A.P.I.A./ Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Botoșani, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (Uvertura Mall), Direcția de Dezvoltare Locală, Patrimoniu, Strategii (Casa Cărţii), A.J.P.I.S.(Direcţia Muncii), Direcţia de Asistenţă Socială (lângă Biserica Uspenia), Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor, Direcţia Taxe şi Impozite Locale, Piaţa Centrală şi Piaţa Viilor, Botoșani Shopping Center (Hypermarketul Carrefour), Magazinul Brico Dépôt, dar şi la Primăria Municipiului Botoşani. În municipiul Dorohoi, recenzorii ARA vor putea asista persoanele care doresc să se autorecenzeze la Direcţia de Asistenţă Socială, Directia Impozite și Taxe Locale precum şi la sediul Primăriei.

Lista cu Punctele de lucru pentru Autorecenzarea Asistată este disponibilă aici:

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/25/2022/03/puncte-de-lucru-ARA_Botosani.xlsx

De asemenea, Punctele de lucru pentru Autorecenzarea Asistată sunt disponibile și accesând următorul link:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=47.8348225689931%2C26.634757029959903&z=10&mid=1VKOhzrMxUrzHehNTUnotyzyGboCKt5w_

La nivelul județului funcţionează 160 de posturi ARA- cele mai multe instalate în incinta primăriilor sau a căminelor culturale.

Cum puteți obține o zi liberă după completarea chestionarului

Directorul Valentin Popa a explicat ce trebuie făcut, concret, pentru a obține o zi liberă de la serviciu.

„După ce cetățeanul a completat chestionarul online, în maximum șapte zile trebuie să intre din nou pe platforma recensământromânia.ro, unde există o opțiune sub denumirea „verifică autorecenzarea. Își introduc CNP-ul și apoi apasă verifică, obținând astfel dovada că s-au autorecenzat. Apoi, dovada trebuie scoasă la imprimantă, pe care cetățeanul o atașează la o cerere către angajator în care solicită când dorește ziua liberă în termen de 12 luni”, a transmis directorul DJS.

În termen de șapte zile, INS verifică dacă autorecenzarea este validă sau nu. „Pot exista erori, dacă nu sunt completate spațiile, și în acest caz chestionarul poate fi declarat invalid. Într-o astfel de situație, chestionarul trebuie completat și trimis din nou în forma corectă”, a spus Valentin Popa.

Autorecenzarea se va încheia pe 15 mai, iar etapa a doua se va desfășura în perioada 16 mai – 17 iulie și presupune colectarea datelor prin interviuri față-în-față (de la populația care nu s-a autorecenzat în etapa anterioară).

– Raluca PANȚIRU

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...