În această seară sute de botoșăneni s-au adunat la Casa de Cultură a Sindicatelor la concertul omagial dedicat Marianei Honceru, la un an de la trecerea în neființă. Evenimentul a debutat cu un moment de joc popular susținut de Ansamblul „Mărgineanca”, acesta fiind înființat chiar de textiera botoșăneancă.
Mariana Honceru, omagiată de titani ai muzicii
La spectacolul in memoriam Mariana Honceru s-au aflat și titani ai muzicii populare românești, dar și tineri artiști, care au colaborat de-a lungul timpului cu autoarea Dorului Basarabiei. Mioara Velicu, Ion Paladi, Silvia Zagoreanu sau Constantin Bahrin sunt doar câteva nume ale artiștilor care au cântat în această seară pentru Mariana Honceru.
„Pasiunea pentru cuvânt a descoperit-o de mic copil, însă nu a cunoscut atunci un context favorabil pentru a o dezvolta. Începutul profesional a fost la 17 ani printr-o participare la un concurs. Fiind o fire muncitoare a fost remarcată și promovată la Biblioteca Întreprinderii de unde a pornit o bogată activitate culturală și sportivă, în cadrul uzinei.
A fost implicată activ în toate cele desfășurate. A ales repertoriul, s-a ocupat de repetiții, a coordonat corul muncitoresc, corul de cameră, Grupul vocal Haiducii, Ansamblul Firicelul, câștigător a mai multor festivaluri sau a realizat ateliere de pictură, dar a înființat și primul atelier de teatru pentru amatori, Rampa (…)”, a transmis Iustina Irimia Cenușă, directorul Centrului de Creație din Botoșani.
Pe scenă au mai urcat în această seară, tot pentru a-i aduce un omagiu botoșănencei, Dan Doboș, Iustina Irimia Cenușă, Andreea Chisăliță, Sorin Filip, Laura Olteanu, Diana Sârbu, iar aceștia au fost acompaniați de orchestra „Rapsozii Botoșanilor, dirijată de maestrul Ion Oloieru.
„A fost extraordinar”
Emoție și voie bună. Sunt doar câteva dintre sentimentele pe care artiștii le-au transmis în această seară, iar publicul i-a răsplătit cu ropote de aplauze. „A fost extraordinar. A fost emoționant, dar în același timp artiștii ne-au transmis și o stare de bine, a fost un concert de excepție pentru cea care a fost Mariana Honceru”, a declarat o botoșăneancă aflată la concert.
Evenimentul din această seară a fost organizat de Asociația “Carmen Cornaci”, reprezentată de artista populară Carmen Cornaci, Orchestra populară “Rapsozii Botosanilor” – manager Dan Doboș, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – Iustina Irimia Cenușă și artista de muzică populară Petronela Axintioaie.
A promovat ideea de unire a tuturor românilor
Mariana Honceru a iniţiat Festivalul de folclor „Dorule, floare de rouă”, o manifestare care de peste 30 de ani se organizează anual la Botoşani. Ea a coordonat ani la rând Grupul folcloric „Vatra”, format din pensionari botoşăneni, grup care a evoluat în această seară după trei ani de pauză.
Mariana Honceru a fost un renumit autor de texte pentru interpreţi de muzică populară. Ea a scris versurile melodiei „Dorul Basarabiei”, interpretată de Ion Paladi, melodie ce a devenit Imnul Reîntregirii. Mariana Honceru a contribuit în mod deosebit la promovarea muzicii populare în întreg spaţiul românesc, dar şi în lume, fiind unul dintre promotorii ideii de unire a tuturor românilor. Pe 29 martie 2019, în cadrul şedinţei Consiliului Municipal, Mariana Honceru a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani.