Victimele celui mai tragic accident rutier produs în județ vor fi comemorate prin intermediul unui monument ce va fi ridicat în apropierea drumului european E 58. Decizia a fost luată ieri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean, după ce aleșii județeni au hotărât parafarea unui contract de asociere cu Primăria comunei Vlădeni, în vederea ridicării monumentului comemorativ. Prețul estimat al lucrărilor va fi stabilit în urma întocmirii devizului general al obiectivului de investiție, CJ urmând să suporte 80% din costuri, iar Primăria comunei Vlădeni 20%. Terenul va fi pus la dispoziție de comuna Vlădeni, iar la final monumentul va fi declarat de interes județean și va fi inventariat în domeniul public al județului.
Contractul de asociere urmează să fie dezbătut și în cadrul Consiliului local Vlădeni, după care vor fi demarate toate procedurile pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare, urmând să fie făcută o selecție de oferte cu privire la proiect. Abia după parcurgerea acestor pași va fi organizată și licitația pentru desemnarea firmei care va ridica monumentul.
48 de vieţi pierdute
Tragedia a avut loc pe 29 iunie 1980, pe drumul național care face legătura între Suceava și Botoșani, înainte de intrarea în satul Huțani, în zona numită „Șapte poduri”. Atunci, un autobuz care circula pe ruta Fălticeni-Botoșani, și care trecuse prin municipiul Suceava, încărcat cu 83 de persoane, deși capacitate mașinii era de 40 de locuri, a ieșit de pe șosea, din cauza exploziei unui pneu. Mastodontul a trecut prin parapetul de pe marginea drumului și s-a răsturnat într-o mlaștină.
În urma accidentului au murit 48 de oameni, iar alte 35 de persoane au fost rănite. Trupurile neînsuflețite au fost scoase pe mal rând pe rând și transportate la morgă cu camioanele. Șoferul autobuzului a murit și el în accident, așa că nimeni nu a mai răspuns pentru tragedie.
În schimb, mlaștina a fost acoperită cu pământ, autoritățile încercând să șteargă orice urmă. Abia după evenimentele din Decembrie 1989 rudele celor decedați au reușit să monteze cruci în memoria celor care și-au pierdut viața în accident, în apropiere fiind montat și un panou pe care au fost menționate numele tuturor victimelor. După modernizarea șoselei, panoul cu pricina a fost îndepărtat, deși multe voci spun că tragedia de la Huțani ar fi cel mai grav accident rutier produs vreodată în România.
După realizarea monumentului, autoritățile intenționează ca în fiecare an, pe 29 iunie, să fie ținut un ceremonial religios și un moment de reculegere pentru oamenii care au murit atunci.