vineri, aprilie 11, 2025
AcasăLocal BTSute de elevi au lipsit de la prima probă din cadrul simulării...

Sute de elevi au lipsit de la prima probă din cadrul simulării Bacalaureatului

Sute de elevi au absentat astăzi de la proba scrisă la limba şi literatura română, din cadrul simulării examenului naţional de Bacalaureat. Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a anunţat că dintre cei 3.244 de elevi înscrişi în ultima clasă de liceu au absentat 400 (149 de la zi şi 245 de la seral sau frecvenţă redusă).

La primul subiect, atât elevii de la real, cât şi cei de la uman au avut un text din Destăinuiri de Profira Sadoveanu şi aceleaşi cerinţe. Şi punctul al doilea a fost comun. Elevii au avut de redactat un text de în care să argumenteze dacă păstrarea discreţiei în legătură cu viaţa privată este importantă sau nu. Ei trebuiau să se raporteze atât la informaţiile din fragmentul dat, cât şi la experienţa personală sau culturală.

La subiectul al doilea, toţi elevii au avut de prezentat rolul notaţiilor făcute de George Mihail-Zamfirescu într-un fragment de text din Idolul şi Ion Anapoda.

La subiectul trei, elevii de la profilul real au avut de prezentat particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Tudor Arghezi. Colegii lor de la profilul uman au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu.

La Colegiul Economic „Octav Onicescu”, potrivit celor precizate de Paul Octav, directorul instituţiei, nu a absentat nici un elev din cei 190.

Sperăm ca şi la următoarele probe să avem aceeaşi participare. Elevii nu prea au fost încântaţi de ce au primit la subiectul 3. Ei preferă proza, nu poezia”, a mai spus oficialul.

“Simularea a fost accesibilă”

Iosif Pintilie, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, a declarat că primele două subiecte se puteau rezolva, cu puţină atenţie, foarte uşor.

La subiectul al treilea, eu şi majoritatea colegilor am rămas uimiţi de subiect. A trebuit să facem un eseu despre o operă studiată aparţinând lui Ion Barbu şi, spre ruşinea mea, nu e printre autorii pe care i-am studiat intens, încă. Dar, una peste alta, simularea a fost accesibilă şi mă aştept ca, în mare parte, notele să fie destul de mari”, a mai spus el.

Beatrice Păpădie, directorul Liceului de Artă “Ştefan Luchian”, profesor de limba română, a declarat că subiectele au fost accesibile pentru elevii care învaţă constant.

Mâine, 29 martie, elevii vor susţine proba scrisă obligatorie a profilului (matematică/istorie), iar miercuri, 30 martie – proba la alegere.

Pe 14 aprilie, elevii vor afla rezultatele. Acestea vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții  individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, la nivelul Consiliului profesoral. Notele obţinute se trec în catalog doar la solicitarea scrisă a elevilor sau a părinţilor.

În termen de cinci zile lucrătoare de la comunicarea rezultatelor, fiecare liceu va elabora un raport pe care îl va transmite, împreună cu planul  de măsuri, Comisiei  Județene  pentru organizarea și desfășurarea simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat din cadrul IŞJ.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
4.4 ° C
5.6 °
4.4 °
85 %
1.1kmh
100 %
vin
5 °
S
8 °
D
15 °
lun
16 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mai bine ar fi în vacanță, dar pe viscolul ăsta e bun și teatrul.

EDITORIAL

În mod normal, un editorialist de la o publicație provincială ar fi trebuit să abordeze subiecte de interes local, cum ar fi demonstrația din...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...