Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat luni că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă. „Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.
„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil”, a explicat ministrul.
Pastile distribuite prin medicii de familie
Rafila avertizează, însă, că aceste pastile nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică. Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.
Rafila a spus, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă că pastilele vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie. „Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”, a spus Rafila sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.
Peste 600 de mii de pastile de iod aduse la Botoşani
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a primit, săptămâna trecută, 629.000 de comprimate de iodură de potasiu. Este vorba despre un transport de 629 de cutii, cu câte 1.000 de comprimate fiecare, ce fac parte din două loturi de medicamente, expediate de compania farmaceutică Antibiotice Iaşi.
Medicamentele sunt în custodia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoșani. Pentru început, DSP a contactat toate primăriile din judeţ şi s-a cerut identificarea unor spaţii de depozitare a cutiilor de medicamente la fiecare primărie, pentru a ajunge cât mai repede la populația din zonă.
Specialiştii avertizează că iodura de potasiu nu se administrează preventiv şi nu este recomandată celor care au peste 40 de ani sau celor care sunt operaţi de tiroidă. Tabletele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear, spun endocrinologii. Cei mai importanţi sunt copiii, femeile gravide, femeile care alăptează şi adulţii până în 40 de ani.
Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu.