Mariana Honceru, cunoscut folclorist și Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani, va fi omagiată printr-un concert desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor, la un an de la trecerea în neființă a acesteia.
Astfel, botoșănenii sunt așteptați joi, 31 martie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la un concert de muzică populară în cadrul căruia vor urca pe scenă artiști de renume. Printre aceștia se numără Mioara Velicu, Ion Paladi, Dan Doboș, Laura Olteanu, Diana Sârbu, Iustina Irimia Cenușă, și Petronela Axintoaiei, dar vor evolua și orchestra „Rapsozii Botoșanilor, dirijată de maestrul Ion Oloierul, Grupul Folcloric Vatra și Ansamblul de jocuri populare „Mărgineanca”.
„Acesta este un spectacol in memoriam Mariana Honceru, o persoană pe care noi am prețuit-o foarte mult și care a contat în devenirea noastră ca artiști. Ne-am gândit să facem acest eveniment la un an de când dumneaei nu mai este printre noi și ne-am dorit să aducem oameni care au colaborat cu dumneaei”, a declarat Iustina Irimia Cenușă, directorul Centrului de Creație, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată astăzi de organizatorii evenimentului.
De asemenea, și managerul orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”, Dan Doboș, a declarat că este onorat să participe în calitate de artist la evenimentul dedicat Marianei Honceru. „Știm cu toții că Mariana Honceru și-a desfășurat o mare parte din activitate la Casa de Cultură a Sindicatelor, de aceea am ținut ca acest spectacol să se desfășoare aici. Sunt onorat și mă bucur că pot să fac parte și să fiu partener în acest proiect”, a spus Dan Doboș.
Ultimele bilete sunt puse în vânzare la Casa de Cultura a Sindicatelor „Nicolae Iorga”, intrarea „B”, etajul 2, camera 15 (secretariat). Costul unui bilet este de 40 lei.
Concertul omagial este organizat de Asociația “Carmen Cornaci”, reprezentată de artista populară Carmen Cornaci, Orchestra populară “Rapsozii Botosanilor” – manager Dan Doboș, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – Iustina Irimia Cenușă și artista de muzică populară Petronela Axintioaie.
A promovat ideea de unire a tuturor românilor
Mariana Honceru a înfiinţat Ansamblul „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” şi a iniţiat Festivalul de folclor „Dorule, floare de rouă”, o manifestare care de peste 30 de ani se organizează anual la Botoşani. Ea a coordonat ani la rând Grupul folcloric „Vatra”, format din pensionari botoşăneni. Mariana Honceru a fost un renumit autor de texte pentru interpreţi de muzică populară. Ea a scris versurile melodiei „Dorul Basarabiei”, interpretată de Ion Paladi, melodie ce a devenit Imnul Reîntregirii. Mariana Honceru a contribuit în mod deosebit la promovarea muzicii populare în întreg spaţiul românesc, dar şi în lume, fiind unul dintre promotorii ideii de unire a tuturor românilor.
A primit Premiul de Excelenţă în Creaţia Populară
După o viaţă dedicată folclorului autentic, Mariana Honceru a primit Premiul de Excelenţă în Creația Populară, la Gala Femeile de Succes, în anul 2017.
Pe 29 martie 2019, în cadrul şedinţei Consiliului Municipal, Mariana Honceru a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani. Vizibil emoţionată, ea le-a mulţumit aleşilor locali pentru distincţia acordată şi tuturor colaboratorilor, inclusiv lui Ştefan Dodiţă, preşedintele Fundaţiei Nicoară, cel care a propus municipalităţii ca ea să devină Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.