Nicolae Leon (n. 15 aprilie 1862, Băiceni, județul Botoșani– d. 4 octombrie 1931, Iași) a fost un biolog român, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Nicolae Leon a început, în 1881, studiile superioare de medicină la Iași pe care însă le părăsește pentru a studia științele naturale, înscriindu-se în 1884 la Universitatea din Jena, Germania, unde se specializează în zoologie sub influența puternicei personalități a lui Ernst Haeckel. A fost unul dintre principalii susținători ai teoriei evoluționismului în România.
Activitate științifică
A fost, între anii 1880-1889, profesor în învățământul mediu (Liceul Militar și Liceul Național din Iași, Liceul „Sf. Gheorghe” din București). Începând cu anul 1899 a devinit profesor titular la Catedra de zoologie medicală a Facultății de Medicină din Iași (facultatea făcând parte din universitatea ieșeană), post pe care l-a ocupat până în 1931. De asemenea, a fost decan al Facultății de Medicină și rector al Universității ieșene între anii 1918 și 1920 – 1921.
Nicolae Leon a avut ca principal domeniu de studiu parazitologia înființând primul laborator de parazitologie din țară și fiind primul profesor din România care a predat sistematic un curs de parazitologie. A fost interesat deopotrivă de parazitologia medicală, realizând primele cercetări epidemiologice privind malaria în România, cercetări ce au stat la baza planurilor de eradicare a acestei boli, dar și de cunoașterea insectelor dăunătoare agriculturii.
Fiind un bun entomolog, Nicolae Leon a studiat şi paraziţii plantelor, adunând un material imens, unic, din toată ţara. Rezultatele acestor studii s-au materializat în publicarea a două volume „Insectele vătămătoare din România” la Academia Română. Această lucrare a constituit baza teoretică a campaniilor pentru combaterea bolilor parazitare la cereale, arbori fructiferi, viţă de vie etc.