În cursul lunii februarie, Muzeul Județean din Botoșani a participat la o nouă etapă a proiectului Erasmus+ „European Cultural Heritage: Resource for Education” („Patrimoniul cultural european: resursă pentru educație”), constând într-un ansamblu de activități culturale derulate în Opava, Republica Cehă. Activitatea s-a desfășurat în perioada 14 – 18 februarie.
“Întâlnirea a oferit ocazia aprofundării obiectivelor generale ale parteneriatului strategic pentru educația școlară E.C.H.R.E., un demers de cooperare transnațională care are în vedere, sub egida schimburilor de experiențe și bune practici între reprezentanții țărilor implicate, deopotrivă sesiuni pe termen scurt de formare a personalului din domeniul cultural și valorificarea potențialului pedagogic și didactic al resurselor de patrimoniu în cadrul unor mobilități mixte destinate cadrelor didactice și elevilor”, au transmis reprezentanții instituției de cultură.
Reuniunea recentă de la Opava a mobilizat 8 instituții din 4 țări, respectiv România, Republica Cehă, Italia și Turcia, iar Muzeul Județean a fost reprezentat prin șeful Secției Istorie-Arheologie dr. Adela Kovács și muzeograful dr. Răzvan Ciobanu.

Diverse activități desfășurate în cadrul proiectului
Între activitățile găzduite de școala primară ZŠ Opava și societatea culturală municipală OKO (Opavská Kulturní Organizace) s-au numărat: vizite la obiective locale sau regionale de patrimoniu, precum biserica St. Wenceslaus din Opava (lăcaș de cult din sec. XIV) sau castelul Hradec nad Moravicí (edificiu medieval din sec. XI), acompaniate de dialoguri pe marginea reprezentărilor și funcțiilor arhitecturii monumentale sau a valorificării turistice și didactice a obiectivelor istorice și implementarea unor planuri de lecții interactive destinate elevilor participanți (reprezentați, în cazul părții române, de Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Botoșani), cu accent asupra aportului esențial al tinerelor personalități în istorie și a ramificațiilor acțiunilor acestora în prezent.






