Incendiul uriaș care a avut loc vineri după-amiază, la marginea municipiului Botoșani, a fost provocat de un localnic. Acesta și-a curățat vița de vie și a aprins mai apoi corzile uscate, însă, din cauza vântului puternic, focul s-a extins cu repeziciune și a cuprins vegetația uscată din zona Trei Coline. La fața locului au ajuns și polițiștii, care l-au identificat pe bărbatul care provocat prăpădul, dar și comisarii de mediu, care urmau să verifice arealul afectat, dar și condițiile în care erau depozitate cauciucurile și mașinile lăsate acolo pentru dezmembrare.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, flăcările uriașe au pus în pericol o stație de carburanți, dar și o fabrică de cartoane. În plus, în urma incendiului a ars o cantitate însemnată de cauciucuri, un autoturism care era pentru dezmembrări și vegetația uscată de pe aproximativ cinci hectare.
Din cauza numărului mare de incendii de vegetație din această primăvară, înregistrat la nivel național, Ministerul Mediului a crescut amenzile pentru aceste abateri. Astfel, pentru incedierea miriștilor și vegetației, amenzile pentru persoanele fizice au fost mărite până la 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice până la 100.000 de lei. Măsura a fost luată pentru a stopa acest fenomen, care în ciuda controalelor regulate continuă în anumite regiuni să fie o practică zilnică.
„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului”, a precizat ministrul Mediului, Tánczos Barna.
De la începutul acestui an, în județ au fost înregistrate zeci de incendii de vegetație, care au pârjolit sute de hectare de teren. La Darabani, un bărbat a murit ars de viu, după ce focul aprins pentru a arde iarba uscată i-a cuprins hainele cu care era îmbrăcat. Săptămâna trecută, în urma unui incendiu pornit din zona iazului Mileanca, focul a făcut prăpăd într-o gospodărie. Potrivit unui prim bilanț făcut de proprietari și de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, flăcările au mistuit adăpostul de animale, 250 tone furaje, cinci tone de cereale ( porumb, grâu, soia), utilaje agricole, cositoare, anvelope camion, prelate remorcă tir, utilaj pentru tăiat lemne, 300 litri ulei de motor, vegetația uscată de pe 50 hectare și două hectare de plantație de salcâmi. În incendiu au pierit și 24 animale (șase porci, 14 oi, patru capre).
Din acest motiv, pompierii spun că unii localnici sunt pur și simplu inconștienți când aprind câmpurile pentru a scăpa de iarba uscată întrucât flăcările se extind extrem de repede, iar focul poate este scăpat de sub control de cele mai multe ori. Asta pentru că oamenii ignoră toate măsurile de precauție, dar și riscurile la care se expun.