O ofertă primită din partea unei asociații din Reghin, județul Mureș, care dorește să se implice în acțiunea umanitară „Sprijin pentru Ucraina”, a fost trimisă ieri de Instituția Prefectului către toate primăriile din județ și serviciile publice deconcentrate.
Denumită „Our Lifetime”, asociația pune la dispoziție o platformă digitală, https://oamenidebine.ro, prin care toate unitățile teritoriale care dețin centre temporare de cazare a refugiaților ar putea evidenția centrele de colectare a donațiilor și centrele de sortare, dar și cazările autorizate puse la dispoziția refugiaților.
„Punem la dispoziție echipe de voluntari, structurate în echipe tehnice, echipe de moderatori anunțuri și echipa de traducători, pentru a ne asigura că platforma și utilizatorii funcționează la parametri”, se arată în oferta asociației. Potrivit adresei oficiale, platforma este tradusă în 6 limbi, dar ar suporta traduceri automate în peste 80 de limbi. Are câteva secțiuni gen „Cazări și Acomodări”, „Alimente băuturi”, „Sănătate și igienă”, etc. , care pot fi extinse.
Asociație fără angajați, cu venituri de aproape 18.000 lei
Ce a surprins la o primă verificare a fost faptul că asociația nu are niciun angajat, a anunțat venituri de aproape 18.000 lei în 2020, iar în ultimul bilanț făcut public nu au fost menționate activități în 2021. Prefectul județului, Sorin Cornilă, spune că toate ofertele primite din partea asociațiilor sau fundațiilor care doresc să se implice în campania umanitară „Sprijin pentru Ucraina”, indiferent că sunt din județul Botoșani sau din alte colțuri ale țării, au fost trimise tuturor instituțiilor sau organizațiilor implicate în sprijinirea refugiaților pentru ca acestea să aleagă materialele necesare din donațiile făcute.
„Nu știam de aspectele prezentate vizavi de această asociație, însă voi dispune să se facă verificările necesare. Asta pentru că noi am făcut tot posibilul să evităm situațiile neplăcute cu cei care ar putea încerca să profite de pe urma refugiaților. Am dispus să fie verificați inclusiv cei care aveau treceri succesive ale frontierei într-o singură zi astfel încât să-i descurajăm pe cei care intenționau să facă un fel de cărăușie contracost cu refugiații care nu aveau mijloace de transport.
Totodată, i-am sprijinit pe toți cei care s-au oferit voluntari și au dorit să ajute. Din același motiv am înființat și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, scopul fiind o voce unică și o colaborare cât mai rapidă și eficientă între structurile Ministerului Afacerilor Interne, autoritățile publice și private, ONG-uri și voluntari”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.
Voluntarii au stat zile și nopți la frontieră doar din dorința de a-i ajuta pe cei care fugeau din calea războiului
Cert este că, după declanșarea războiului din Ucraina și apariția primilor refugiați în punctele de trecere a frontierei, au existat numeroase asociații din județ, dar și voluntari botoșăneni, care s-au oferit să ajute, înainte ca instituțiile statului să reacționeze. Au existat persoane care, fără să li se promită ceva, fără să fi pretins ceva sau fără să aștepte vreo recompensă, au stat zile și nopți în șir la frontieră doar din dorința de a-i ajuta pe cei care fugeau din calea războiului.
Și, chiar dacă au fost istoviți de efort sau de nesomn, ei au continuat acțiunile umanitare, fiind zi de zi alături de cei care aveau nevoie de sprijin. În plus, în ultimele săptămâni au fost create mai multe platforme digitale pentru sprijinirea refugiaților, cele mai multe venind tot din partea societății civile. Dovadă stă faptul că platforma guvernamentală „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” include centralizatoarele „Un Acoperiș” (pentru managementul și validarea cererilor și ofertelor de cazare) și „Sprijin de Urgență” (pentru managementul și alocarea celorlalte tipuri de resurse – hrană, produse de igienă, îmbrăcăminte etc.).