Cum Facebook este extrem de utilizat, a devenit un teren fertil pentru manipulare și dezinfomare.
Cei mai întâlniți sunt trolii, persoane cu profiluri false, care repetă la nesfârșit mesaje stabilite de diverși factori interni sau externi. Mai descoperim profiluri false la așa numiții bots, o prescurtare de la robot, un fel de inteligență artificială primitivă, care are câteva direcții simple de discuție prestabilite. Sunt folosiți în special în campanii electorale sau campanii majore de propagandă, deoarece, avantajul este că – deși mesajele sunt simple – un bot poate schimba mesaje pe Facebook cu 1500 de persoane simultan.
Mesajele false mai sunt distribuite chiar de utilizatori ai rețelei de socializare care, neînțelegând că sunt folosiți, distribuie fără să verifice postările unor persoane inexistente, ajutând astfel la manevrele de dezinformare și manipulare de care este plin internetul.
Jurnalista Codruța Simina, care scrie de ani de zile despre fake-news, a alcătuit un scurt ghid pentru a recunoaște profilurile false pe Facebook.
„Chiar dacă sursele propagandei Rusiei au fost restricționate în România, vei descoperi multe profiluri de Facebook care multiplică mesajele acesteia. Iată patru detalii pe care să le verifici pentru a-ți face o idee dacă un profil de Facebook e autentic – adică reprezintă o persoană reală și opiniile ei – sau nu.
– Verifică fotografia de la profil. Din experiența noastră, fotografiile cu drapelul României care lăcrimează, simboluri sau animale legendare, vedete internaționale sau supermodele pot fi un semn că ai în față un profil fals.
– Poți chiar să mergi un pas mai departe și să uploadezi imaginea în Google image search pentru a descoperi dacă a mai fost folosită. (https://www.google.com/imghp?hl=en) În plus, gândește-te de câte ori ți-ai schimbat tu fotografia de profil. Verifică și asta: ce alte fotografii a mai avut profilul respectiv.
– Verifică ce informații postează profilul respectiv și cât de des postează și compară asta cu comportamentul online al prietenilor tăi. În general, niciunul nu postează zile în șir, la intervale de timp egale, același tip de mesaj, nu?
– Verifică dacă profilul interacționează cu prietenii pe care îi are mai mult decât pentru a le ura bună dimineața la cafeluță și like-uri la unele comentarii. În general, trolii nu au timp să răspundă la comentarii sau la mesaje – sunt prea prinși să răspândească pe rețeaua socială un mesaj propagandistic.
Dacă ai bifat toate criteriile de mai sus, sfatul nostru este să pui sub semnul întrebării autenticitatea acelui profil și adevărul mesajelor pe care le răspândește”, scrie Codruța Simina.
Jurnalista Codruța Simina realizează săptămânal un material în care arată principale manevre în războiul dezinformării, pe care îl puteți găsi AICI.