Scădere considerabilă a numărului de refugiați ucraineni care au intrat în România pe timpul nopții prin cele două puncte de trecere a frontierei de pe teritoriul județului Botoșani. Potrivit unui comunicat de presă emis astăzi de Instituția Prefectului, în ultimele 12 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 261 persoane cu 49 vehicule.
„La ora 8, erau cazate 288 persoane în spațiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din județul Botoșani. Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu”, se mai arată în informarea transmisă de Instituția Prefectului.
Refugiaţii s-au reorientat
Cifrele sunt cele mai mici de la declanșarea războiului în Ucraina, iar acestea arată că refugiații s-au reorientat cel mai probabil spre celelalte punte de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia, scurtând astfel distanța către țările din vestul Europei, unde ar intenționa de fapt să ajungă. În plus, există posibilitatea ca traficul să fie afectat de interdicțiile de circulație pe timpul nopții menținute în Ucraina, dar și de valul de frig care s-a abătut asupra sub-estului Europei în ultimele cinci zile.
Cu toate acestea, angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie non-stop în cele două puncte de trecere a frontierei pentru a acorda sprijinul necesar. Ei lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care vin din zona de conflict și au nevoie de ajutor.
Centru integrat dedicat sprijinirii ucrainenilor
La nivelul județului Botoșani există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații. Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani precum unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați.
Datele de contact ale CJCCI: 0756.05.55.91; 0756.13.13.98 ; 0756.05.55.91