Municipalitatea va construi un parc fotovoltaic pe terenul ocupat de patru rezervoare de păcură, folosite în trecut de societatea de termoficare.
„Având în vedere lansarea de către Ministerul Energiei în consultare publică a Ghidului privind sprijinirea investițiilor în capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, am început demersurile pentru dezafectarea celor patru rezervoare de păcură (două de 10.000 mc și două de 5.000 mc), amplasate pe un teren cu suprafața de 1,5 hectare, care face parte din domeniul public al Municipiului Botoșani și care este situat în incinta Modern Calor, pe acest amplasament urmând a fi construit un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 0,96 MW”, a anunţat primarul Cosmin Andrei. Rezervoarele şi sistemul de conducte care le interconectează fac parte dintr-o instalație tehnologică care nu mai este de actualitate, acestea realizând în trecut alimentarea cu păcură a vechilor cazane care furnizau energia termică.
„În contextul creșterii pretului energiei electrice, dar si al angajamentelor asumate de statele membre ala Uniunii Europene cu privire la reducerea nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră, ne dorim implementarea la nivelul municipiului Botoșani a unor proiecte care să vizeze reducerea costurilor cu energia pentru instituțiile și societățile comerciale care prestează servicii publice, producerea de energie din surse regenerabile, precum și construirea unor stații de încărcare a vehiculelor electrice dotată cu panouri fotovoltaice„, a concluzionat Cosmin Andrei.
„Modern Calor își va asigura în mare parte consumul propriu de energie electrică”
Pe site-ul Ministerului Energiei au fost lansate în consultare publică ghidurile cuprinzând condițiile specifice de accesare a finanțării prin fondurile europene aferente PNRR, în cadrul pilonului I: Tranziția verde – Componenta C6. Energie – Măsura de investiții I.1 – Noi capacități de producție electrică din surse regenerabile. Proiectele se vor putea depune în perioada 31 martie – 30 aprilie 2022. Bugetul alocat pentru proiectele cu capacități instalate cuprinse între 0,4 MW și 1 MW este de 32.000.000 euro. Valoarea sprijinului nerambursabil este de cel mult 425.000 euro/MW pentru energia solară și de cel mult 15.000.000 euro pe întreprindere.
„Prin realizarea acestei investiții, Modern Calor își va asigura în mare parte consumul propriu de energie electrică, celelalte capacități de producere a energiei electrice pe care societatea le deține, respectiv cele două motoare în cogenerare, livrând energia electrică în Sistemul Energetic Naţional”, a declarat Bogdan Varasciuc, directorul general al Modern Calor.