Astăzi, 9 martie, Ion Caramitru, actor şi fost ministru al Culturii, ar fi împlinit 80 de ani. În memoria celui care a plecat la Ceruri pe 5 septembrie 2021, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, a pregătit o selecţie de momente artistice susţinute de marele actor. Vizitatorii Memorialului Ipotești vor avea ocazia să asculte această selecţie din Fondul instituţiei, care este disponibilă şi pe pagina de Facebook, precum și pe site-ul Memorialului Ipotești: http://www.eminescuipotesti.ro/rememberioncaramitru2022mart.htm.
Ion Caramitru a promovat opera eminesciană
Revista „Steaua” anunța, în numărul 5-6 din 1964, a patruzecea piesă a lui Mircea Ștefănescu – „EMINESCU”, care avea să fie pusă în scenă în regia lui Sică Alexandrescu, având „în rolurile principale două talente aparţinând «schimbului de mâine»: Eminescu şi Veronica Micle vor fi jucaţi de doi elevi ai Institutului de Teatru: Ion Caramitru şi Valeria Seciu”. Acesta pare a fi primul rol legat de viața și opera eminesciană al actorului Ion Caramitru.
În 1989, la Centenarul morții poetului, la Ateneul Român, Ion Caramitru, acompaniat de pianistul Dan Grigore, a susținut un recital de poezie eminesciană Eminescu… după Eminescu. În anul 2006, în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie, la Botoșani, actorul a susţinut un recital după un scenariu pe care l-a propus el însuși după opera și manuscrisele lui Mihai Eminescu.
În același an, de Zilele Eminescu, ediția din ianuarie, a lansat CD-ul Eminescu… după Eminescu, editat în cadrul proiectelor culturale ale Memorialului Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu. Cinci ani mai târziu, în 2011, a regizat și a susținut, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, în cadrul Zilelor Eminescu (ediția din ianuarie) recitalul Cetăţeni de onoare ai Poeziei. În 2012, a conceput și a susținut, în țară și străinătate – pentru românii din diaspora, spectacolul Dor de Eminescu.
Ion Caramitru a revenit la Botoșani pe 15 iunie 2021 cu un moment eminescian, când Memorialul Ipotești Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” i-a acordat Premiul pentru promovarea operei eminesciene. Textul de Laudatio, rostit de Iulian Costache și răspunsul maestrului Ion Caramitru la Laudatio – Copyright poetic – sunt publicate în „Revista „Glose”, nr. 5-6/2021 (pentru varianta electronică: https://issuu.com/memipotesti/docs/revista_glose_2021).