spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTJudeţ tranzitat de mii de refugiaţi pe zi

Judeţ tranzitat de mii de refugiaţi pe zi

Miile de cetățeni ucraineni care au luat calea refugiului pentru a scăpa cu viață din războiul declanșat de Rusia nu doresc să rămână în România. Potrivit unui prim bilanț făcut de autoritățile locale, dintre cei aproape 40.000 de ucraineni care au ajuns în județ de la începutul conflictului militar, numai doi au solicitat statutul de refugiat. Este vorba de un cuplu care a trecut ilegal frontiera în zona localității Oroftiana, pe 27 februarie. Întrucât cele două persoane au solicitat protecție de partea statului român, polițiștii de frontieră botoșăneni au înștiințat Centrul de Imigrări de la Rădăuți, unde au ajuns cele două persoane.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În schimb, în intervalul 24 februarie – 6 martie, au fost cazate în spațiile de cazare temporară operaționalizate la nivelul județului Botoșani de către autorități, 6.937 de persoane venite din Ucraina. Peste 9.560 de persoane s-au odihnit, cel puțin o noapte, în unitățile hoteliere din județ și alte câteva mii în locurile puse la dispoziție de persoanele fizice și ONG-uri.

Ieri dimineață, însă (n.r. – marți, 8 martie a.c.), în centrele de cazare din județ se mai aflau 459 de persoane sosite din Ucraina, semn că majoritatea celor care au intrat în țară prin punctele de trecere a frontierei de pe raza județului au fost doar în tranzit. Este drept, situația cazărilor diferă de la o zi la alta, pentru că în timp ce unii pleacă, vin alți refugiați care solicită sprijin pentru o zi sau două.

„Cei mai mulți stau doar câteva zile, după care își continuă drumul către alte state din vestul Europei, unde ar urma să se întâlnească cu rudele sau prieteni aflați acolo la muncă. Astăzi, însă, (n.r. – 8 martie a.c.), am primit o solicitare de asigurare a cazării pentru un grup de 10 persoane care intenționează să rămână în județ circa o lună”, a spus Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Cert este că, în ciuda valului de refugiați, niciodată numărul celor cazați în centrele din județ nu a depășit cifra de 700.

Aflux şi mai mare la Vama Siret

Cifrele cumulate de autoritățile județene mai arată însă un aspect – de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în județ au intrat în medie în fiecare zi circa 4.000 de refugiați. Cifra nu este uriașă, dacă se compară cu situația înregistrată în punctele de trecere a frontierei de la Siret, însă, ca și comparație, numai în două zile numărul refugiaților ar fi umplut tribunele stadionul municipal până la refuz.

Astfel, din cauza numărului destul de mare de refugiați, a fost operaționalizat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), care funcționează la nivelul Instituției Prefectului, locul de unde se coordonează toate informațiile despre cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin transport și relaționarea cu societatea civilă. Astfel, în intervalul 24 februarie – 6 martie, reprezentanții structurilor care activează în cadrul CJCCI au răspuns la peste 2.500 de apeluri telefonice.

În această perioadă, au fost operaționalizate la nivelul județului Botoșani, cu tot ce este necesar, un număr de 1.605 locuri de cazare, în 31 de locații, din localitățile Șendriceni, Vlădeni, Dersca, Bucecea, Cândești, Cordăreni, Cristinești, Curtești, Darabani, Dorohoi, George Enescu, Havârna, Hudești, Manoleasa, Mihai-Eminescu, Mihăileni, Mihălășeni, Mitoc, Păltiniș, Rădăuți-Prut, Săveni și Ștefănești. Dar și aici situația se schimbă de la o zi la alta. Astfel, tot ieri erau operaționalizate, la nivelul județului, 1.753 de locuri de cazare, cu 150 de locuri mai multe decât duminică, din care 459 erau ocupate, 1.294 fiind libere, gradul de ocupare fiind undeva la 30 de procente.

„În cazul în care situația o va impune, sunt în rezervă alte 2.077 de locuri de cazare, disponibile în 35 de locații. La acestea, se adaugă 728 de locuri oferite de ONG-uri și parohii și 330 locuri la persoane fizice, aflate în evidența autorităților”, a adăugat Dorina Lupu.

Tabără mobilă instalată la Dorohoi

În acest context trebuie menționat faptul că, în cursul zilei de 2 martie, a fost instalată o tabără mobilă în municipiul Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai. Unitatea mobilă este formată din 30 de corturi și poate asigura cazarea temporară a 201 de cetățeni sosiți din zona de conflict, însă până în prezent nu s-a impus cazarea persoanelor, tabăra reprezentând o rezervă la dispoziția autorităților.

În această perioadă au ajuns la Botoșani cinci tiruri și camioane cu produse de strictă necesitate, produse de îngrijire, jucării, alimente neperisabile și aproximativ 300 de saltele. Totodată, s-au primit 15 donații directe oferite de societatea civilă și ONG-uri din Botoșani și din țară. Produsele au fost depozitate în spații puse la dispoziția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de Primăria municipiului Botoșani. Donațiile sunt gestionate de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani, sub coordonarea CJCCI.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...