Elevii şi cadrele didactice de la Liceul Todireni s-au implicat cu entuziasm în proiectul „Mărţişorul – dar din suflet românesc”, ce a adus o fărâmă de speranţă şi alinare în sufletul unor semeni cu care soarta nu a fost darnică. Timp de două luni ei cu confecţionat mărţişoare tradiţionale, oferite spre vânzare la târgul organizat de Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. „Am stat la târg şi cu greu am strâns 1000 de lei. Încă 400 de lei au fost donaţi de colectivul de profesori, de colegi pensionari, de doamna Leucă Mariana. Războiul din Ucraina a umbrit reuşita acţiunii noastre. Dar am stat în stradă împotriva frigului şi a veştilor din Ucraina”, a declarat Carmen Maria Hemen, directorul liceului.
Cu banii strânşi au fost cumpărate daruri pentru bătrânii din Centrul social de la Suliţa. „Ei ne aşteptau cu speranță. Am simţit un nod în gât, am simţit ca viața e nedreaptă uneori….Dar i-am privit cu zâmbetul pe buze, deşi inima era zdrobită. Le-am urat doamnelor <La mulți ani fericiți de ziua mamelor!>. Ne priveau bucuroşi….pacheţelul mai mic decât altădată, dar dăruit din suflet de noi toţi, copii şi profesori! Cu toţii ne-am bucurat să aducem un pic de speranță. Bineînțeles că le-am promis că nu îi vom uita”, a spus oficialul.
„Implicarea face diferența”
Pentru Asociaţia „El rămâne credincios”, condusă de Lutz Noack, care are în grijă zeci de copii nevoiaşi, s-au cumpărat alimente de bază şi detergenţi. Iniţiatorii proiectului s-au gândit şi la copiii din Ucraina, care au luat drumul pribegiei din cauza războiului. Au cumpărat dulciuri, au împachetat câteva jucării de pluş şi le-au trimis colegilor de la Liceul <Ştefan D. Luchian” din Ştefăneşti, în special Ralucăi Vaipan şi voluntarilor cu care formează o echipă.
„Ştim că nu e mult, dar implicarea face diferența. Ne dorim pentru noi şi toti prietenii noştri sănătate şi pace. Aş vrea să transmit emoţia pe care am văzut-o în ochii înlăcrimaţi,.. şi întâmplător m-am văzut, parcă, în doamna învăţătoare pensionară care locuieşte acolo….Alese mulţumiri tuturor celor care au îmbrăţişat cauza noastră, alese mulțumiri angajaţilor Centrului Social Suliţa, cei care în fiecare zi alină singurătatea celor ce vieţuiesc în centru. Dar mai ales le mulțumesc colegilor mei elevilor claselor de profesională, profil textile, care au sprijinit acest demers în mod exemplar. Am perpetuat această tehnică a creării mărţişoarelor, dar am şi empatizat cu cei care au nevoie de noi”, a mai transmis Carmen Maria Hemen.