În ultima şedinţă a deliberativului local, consilierii municipali au acordat un mandat special social democraţilor Marius Rogojinschi şi Silvia Diaconu, să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor de la Locativa, respectiv pentru a solicita Consiliului de Administraţie al acestei societăţi mai multe documente.
Acela documente au fost solicitate iniţial de primarul Cosmin Andrei, însă i s-a răspuns că nu are calitatea să intervină în gestionarea societăţilor comerciale aflate în subordinea Consiliului Municipal.
Primarul a dorit să afle ce s-a întâmplat cu patrimoniul Municipiului Botoşani gestionat de Locativa, pentru că a avut semnale că a fost înstrăinat şi voia să ştie care sunt apartamentele care au fost vândute, pentru a deschide acţiune în instanţă.
Edilul le-a solicitat consilierilor să voteze pentru ca reprezentanţii CL în AGA de la Locativa, Marius Rogojinschi şi Silvia Diaconu, să primească documentele solicitate. Primarul nu doreşte ca Locativa să ajungă o altă Termica pentru că „lucrurile evoluează într-un mod negativ la societatea Locativa, motivat de faptul că au fost modificate şi nivelurile chiriilor pentru locuinţele ANL”. „De asta ţin cu dinţii cei de acolo să nu vândă locuinţele ANL, că le sunt afectate veniturile”, a afirmat primarul, adăugând că activitatea de la Locativa ar putea fi derulată de zece angajaţi, nu de 50, câţi sunt în prezent. Totodată, edilul a apreciat că la Locativa există o lipsă de transparenţă.
Substratul acestui demers este însă altul – Locativa este singura societatea a Consiliului Municipal care are o conducere liberală, lucru care nu este pe placul social democraţilor. La Urban Serv, Modern Calor şi Eltrans social democraţii au reuşit să-şi impună colegii de partid.
„Marota cu Locativa e de prin 2012”
În replică, fostul primar Cătălin Flutur, consilier municipal PNL şi directorul societăţii Locativa, a reamintit că „marota (preocupare excesivă şi obsedantă pentru un anumit lucru – n.r.) cu Locativa e de prin 2012”. Atunci, fostul primar Ovidiu Portariuc a comandat un audit efectuat de PricewaterhouseCoopers, însă nu a anunţat rezultatele, invocând clauzele contractului încheiat cu această firmă de consultanţă.
„Una dinte cele mai mari firme de consultanţă, cea mai mare probabil, a fost tocmită să găsească eventuale nereguli. Nu numai că nu au găsit probleme, ba chiar au dat şi indicaţii foarte clare să preluăm în administrare toate spaţiile pe care le are municipalitatea şi pieţele şi oborul şi cimitirele. Normal că nu s-a mai întâmplat lucrul acesta. Solicitarea membrilor AGA este cel mai corect lucru care se poate face pentru că societăţile comerciale sunt conduse de o AGA. Eu nu mi-am permis atât timp cât am fost primar să am o imixtiune în mod personal în viaţa societăţilor comerciale. Şi-au ales directorii cum au vrut, consiliile de administraţie. Asta a fost”, a spus Cătălin Flutur. Alesul local a mai precizat că documentele sunt pregătite şi vor date celor doi consilieri municipali.
Documentele solicitate conducerii Locativa sunt următoarele: documentaţiile complete aferente procedurilor de selecţie/nominalizare a directorului general al Locativa, în urma cărora au fost încheiate contractul de mandat în 26 iunie 2012, precum şi hotărârile AGA prin care au fost numiţi membrii CA; copie după contractele aferente directorului general, directorului adjunct şi directorului economic, începând cu anul 1998; lista litigiilor privind spaţiile din Incubatorul de afaceri din ultimii 3 ani; situaţia debitelor firmelor din Incubatorul de afaceri din ultimii 3 ani; situaţia imobilelor vândute în Centrul Istoric şi copii după contractele aferente; hotărârile AGA din 2012 până în prezent prin care au fost desemnaţi membrii CA-ului şi toată documentaţia aferentă. La acestea se adaugă alte hotărâri ale AGA şi ale Consiliului de Administraţie, din 2012 încoace.