Prefectul județului Botoșani a mers astăzi în județ pentru a verifica mai multe spații de cazare temporară a refugiaților din Ucraina. Au fost vizitate spațiile de cazare din localitățile, Bucecea, Vârfu Câmpului, Cândești, Mihăileni, Dersca, Lozna, Șendriceni și Dorohoi.
Cu această ocazie, prefectul a purtat discuții cu reprezentanții autorităților locale, pentru coordonarea eficientă a acțiunilor și eforturilor conjugate.
„Am remarcat și intenția unor persoane de a își face imagine”
”Gestionăm cu succes această situație, toate structurile cu atribuții în domeniu și autoritățile locale dau dovadă de implicare totală în criza generată de afluxul de refugiați. Suntem în contact permanent, colaborăm și identificăm cele mai bune soluții pentru problemele celor care fug din calea războiului. Merg zilnic în teren pentru a vedea exact cum se prezintă situația. Lucrurile sunt în dinamică, de aceea continuăm să luăm măsuri. Toate donațiile oferite de societatea civilă și de organizațiile neguvernamentale sunt gestionate cu ajutorul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului – Județul Botoșani, sub directa mea coordonare.
Autoritățile locale care au nevoie de suport trebuie să-l solicite, instituțional, organizat, la Instituția Prefectului, pentru a putea gestiona eficient resursele disponibile. Avem și cadru legal pentru unitățile administrativ teritoriale pentru decontarea cheltuielilor generate de cazarea refugiaților în spațiile folosite în acest scop. Am remarcat și intenția unor persoane de a își face imagine profitând de această situație, este doar modul lor de a vedea lucrurile, eu mă concentrez pe ceea ce am de făcut”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.
La nivelul Instituției Prefectului Judeţul Botoşani funcționează Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Aici lucrează non-stop reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră și Direcției de Sănătate Publică. Ei gestionează toate informațiile despre cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin transport, relaționarea cu societatea civilă care oferă, în continuare, sprijin, dar și cu autoritățile din toate județele țării.
Următoarele numere de telefon pot fi apelate non-stop : 0756.13.13.98, 0756.19.27.37, 0756.05.55.91.