Expoziție dedicată femeii la Galeriile de Artă Ștefan Luchian
Muzeul Judeţean Botoşani găzduiește în perioada 2 – 30 martie, o expoziție didicată femeii, intitulată ,,Arta la … femininˮ, ajunsă la cea de-a III-a ediție. Vernisajul va avea loc duminică, 6 martie, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, de la ora 11.30, iar în cadrul evenimentului artista Ruxandra Ruță va susține un miniconcert de flaut. Curatorii vernisajului sunt Ana Coșereanu și Liviu Șoptelea.
Evenimentul expozițional, conceput și realizat de Societatea culturală ,,EXPO – ARTˮ Botoșani, reunește pe simeze peste 74 de artiste, provenite din diverse zone ale arealului artistic național și din diverse generații, atât nume bine cunoscute în lumea artelor vizuale românești actuale, cât și creatoare de frumos aflate încă pe drumul găsirii propriul eu în exprimarea plastică.
Fiecare dintre edițiile expoziției a fost dedicată unei artiste ale cărei creații se regăsesc și în pinacoteca botoșăneană, cu scopul de a promova promova și patrimoniul artistic deținut de Muzeul Județean. Astfel, dacă primele două ediții au fost dedicate artistelor Maria Pillat-Brateș (1892 – 1975) și Ana (Asvadurova) Ciucurencu (1903 – 1972), ediția actuală poartă amprenta creației artistei Iulia Oniță (1923 – 1987).
Formată în spiritul unui modernism clasicizant, Iulia Oniţă a onorat (în a doua jumătate de veac XX românesc, cu structurile culturale aferente momentului) o carieră de peste patru decenii, cu paliere exemplare ale vocaţiei de sculptor. A semnat monumente de for public cu figuri istorice, portrete de efigii culturale, teme alegoric-spiritualizate, până la forjarea unei mărci proprii de rafinare sintetică a figurii umane, mai cu seamă torsul şi portretul. Cu simplificările stenice de volume descinse din Medrea, cu delicateţea ritmată a decupajelor de stilizare tipice lui Irimescu, artista a excelat, în prelungirea nobleţii portretisticii lui Gh. D. Anghel, în forjarea chipului feminin şi a echilibrărilor axiale de corp feminin suplu. (Aurelia Mocanu, fragment preluat din Iulia Oniţă (monografie), Colecţia Pygmalion, Editura Meridiane, 1987, p. 103).
Cele peste 90 de lucrări expuse, cu o tematică foarte variată și realizate în diverse tehnici (pictură, grafică, sculptură, ceramică, icoană pe sticlă, mozaic, tapiserie și artă textilă, arte decorative și fotografie) sunt semnate de mai mulți artiști printre care Reka Adorjani Gyorgypal, Alina Albătoaie, Anca Albătoaie, Elena Albu, Diana Alupoaie, Nadia Bîrlădeanu, Angela Brumă, Floarea Bulduș, Cristina Busuioc, Cristi Carmin sau Anca Caba.
Expoziția poate fi admirată zilnic, între orele 9.00-17.00, iar intrarea este gratuită.